A búzaliszt megfelelő felhasználása

Búzaliszt
Búzaliszt

A különböző gabonafélékből ízletes, finom tapintású lisztet lehet készíteni. A gabonák termésének őrléséből és a részleges héj-eltávolítással nyert őrlemény tökéletes a sütemények, mártások és pékáruk elkészítéséhez. A búzaliszt a legfontosabb és leggyakrabban használt őrlemény. Többféle liszt van forgalomban, amelyeket betűkkel és számokkal jelölnek. Amennyiben nem a teljes gabonaszemet használják fel, akkor a liszt vitamin és ásványi anyag tartalma csökkenhet.

Gondolta volna, hogyha a szemcseméret csökken, akkor a vércukorszintet megemelő hatás is ugyanilyen irányban változik? Ebből következik, hogy minél kisebb a szemcseméret, annál finomabbra őrlik a gabonát. A búzalisztnek három különböző fajtája van. Az első, amit legtöbbször alkalmaznak a finomliszt. Ez egy apró, fehérszínű, igen lágy tapintású lisztféle. Világos színárnyalata alacsony korpaszintet jelez. A második változat a kenyérliszt, ami több héjat tartalmaz és pékáruk sütésénél jelent nagy segítséget. A harmadik búzalisztfajta nem más, mint a fogós liszt vagy rétesliszt.