Vadaspark, állatkert Székesfehérvár és környékén

fejér megyei programok

Sokan vannak, akik a jó időben egy kellemes családi kiránduló helyet keresnek. Székesfehérvár vadaspark és arborétum tekintetében is jól áll. A Börgöndpusztai Állatsimogató és a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark a környék meghatározó turista vonzereje. Az alábbiakban megismerheti ezt a két „célpontot” közelebbről, és utána ki is nézheti a naptárban mikor fog családjával ellátogatni valamelyikbe.

Börgöndpuszta Állatsimogató – Székesfehérvár állatkert

A Dinnyési-fertő szélén fekvő állatsimogató az egyik Székesfehérvár vadasparkjai közül, a város külterületén várja a családokat, az óvodai és iskolai csoportokat. Az 50-nél is több állatfajjal egyedülálló élményt nyújt az állatbarát látogatóknak, hiszen szinte mindegyikükkel személyes kapcsolatba is kerülhetnek a vendégek. Az állatok szelídségüknek, közvetlenségüknek köszönhetően a gyerekek is nyugodtan és biztonságosan közeledhetnek hozzájuk és megsimogathatják őket. Képzelje csak el, mekkora élményt jelent, ha egy nagy füves területen olyan különleges és egzotikus állatok rohangálnak a lábunk alatt, mint például a kameruni juh, az alpaka, a láma vagy a shetlandi póni. Akár meg is etethetjük őket, persze csak a speciálisan nekik való eleséggel.

A teljesség igénye nélkül találkozhatunk itt baromfival, lúddal és hattyúval, ormányos medvével, nyúllal, kenguruval és kecskével is.

Augusztus közepén szurikáta-kölykök születtek az állatsimogatóban, igazi különlegességet hoztak az állatsimogató mindennapjaiba. A szurikáták a mongúz félék családjába tartozó emlősfaj. Átlagos súlya 700-750 g, a legkisebb mongúz fajok közé tartozik, bundája világosszürke, feltűnésmentes vízszintes csíkokkal. A „földimalacok” Afrika déli részén, száraz régiókban élnek. Négy-kilenc egyedből álló csoportokban élnek, határozott társas viselkedéssel, és főként rovarokkal táplálkoznak. Szerencsére nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé.

vadaspark székesfehérvár

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark – „Székesfehérvár vadasparkja”

A közel 100 hektáron fekvő kirándulóhely célja, a hozzá ellátogatók számára a lehető legszélesebben bemutatni a Pákozdi Pagony élővilágát. Az erdőben sokféle cserje és fa fajták, a tóban igen változatos élővilág várja a természetbarátokat. A közel 50 évvel ezelőtti fejlesztéseknek köszönhetően örökzöld és lombhullató fák telepítésével, sétálóutak és kilátó kiépítésével és horgásztó kialakításával igyekeztek a turisták igényeinek még jobban megfelelni.

A 2017-ben átadott vadaspark 7 hektáron szeretné bemutatni a magyarországi erdőkben is élő 5 nagyvadfajt. Itt, természetes környezetükben van lehetőségünk megismerkedni a gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon és őz faj néhány egyedével. Ezentúl egy nagyjából 4 méter magas, 12 méter átmérőjű madárröpde is kialakításra került, ahol megtekinthetjük többek között a fácánokat, pávákat, szarkákat vagy akár a gyöngytyúkokat is.

A világ második legnagyobb madara is az egyik Székesfehérvár vadasparkjában, a Pagonyban látható, az emu Ausztráliában őshonos, ezért igazán különleges élményt jelenthet a látogatóknak. Akik pedig a gerinctelen állatokra kíváncsiak, a különféle rovarokat csodálhatják meg.