A csodálatos martonvásári Brunszvik Kastély

Brunszvik kastély

A hófehér angol-neogót Brunszvik-kastély és parkja Magyarország egyik legszebb látnivalója. A Budapesttől félórányi távolságra levő Tudor stílusban kialakított kastélyt a Brunszvik család a környező mocsaras, kopár pusztaságból alakította ki. Tartson velünk és ismerje meg ennek a lenyűgöző épületnek és parkjának épületek a történetét!

A kastély szépségén túl egy különlegességet is tartogat az idelátogatóknak. Ez pedig nem más, mint a Beethoven emlékmúzeum, amelyet a Brunszvik család barátjuk, Ludwig van Beethoven emlékének állíttatott, ahol a zeneszerző zongorája is megtekinthető. A korabeli történetek alapján a híres zeneszerző gyengéd érzelmeket táplált a család egyik lánya, Jozefin iránt, ezért gyakori vendég volt a kastélyban. A híres zeneszerző több művét is a kastélyban töltött idő alatt szerezte.

A martonvásári Brunszvik Kastély története

A Brunszvik család négy generáción keresztül gazdagította birtokukat, őrizve és ápolva Ludwig van Beethoven emlékét. Romantikus szenvedélyét az itt található emlékmúzeumban ismerhetjük meg. Emellett zenéjét is meghallgathatjuk, hiszen 60 éve minden nyáron előadják a szigetkertben.

A birtok Mária Terézia Habsburg császárnő idejétől az 1700-as évek közepéig a Brunszvik család tulajdonában volt. Első tulajdonosa, Brunszvik Antal telepeseket hívott a török alatt elnéptelenedett faluba, és felépítette a kastély mellett ma is látható templomot, ami a Martonvásáron található látnivalók egyik kihagyhatatlan darabja.

Fia, gróf Brunszvik Antal földszintes barokk épületet emeltetett feleségével, Seeberg Annával, akinek a Beethoven-kapcsolatot köszönhetjük. Négy gyermekük született, és a birtok fénykorát élte, amikor a fiú, Brunszvik Ferenc 1784 és 1785 között Tallherr József udvari építész tervei alapján alakította ki a kastély klasszicista stílusú külsejét. Így jött létre a templommal szemközti női szárny. Így láthatta a kastélyt Beethoven, amikor 1800 és 1808 között többször is meglátogatta.

A kastélyt az 1870-es években neogótikus stílusban alakította át Brunszvik Géza, Antal fia. 1893-ban a család a birtok eladása mellett döntött, amelyet követően, 1898-tól a Dreher család tulajdonába került. A kastély napjainkban a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

brunszvik kastély martonvásár

Beethoven és a Brunszvik Kastély kapcsolata

Beethoven 2020-ban esedékes 250. évfordulója alkalmából megújult a Beethoven és a Brunszvik család kapcsolatát feltáró kiállítás. A korabeli tárlaton most számos interaktív elemet, hallgatható zenét, szelfi képként használható Beethoven-korabeli figurákat és a zeneszerző életének többi állomásáról és kapcsolatáról szóló részleteket is találunk. Kiemelendő a Brunszvik család levelezése, Brunszvik Teréz naplója, Beethoven egy medálba zárt hajszála, valamint a család 1829-ben készült, most felújított Streicher-féle zongorája, amelyen maga Liszt Ferenc is játszott 1846-ban.

Martonvásár Kastélypark – egy angol vidéki kert

Az angolpark telepítését a kastéllyal egyidejűleg kezdték el, amelyet az egyik legszebb magyarországi kastélyparkká varázsoltak. Az angol tájképi kertekre jellemző, hogy – a francia barokk társaikkal ellentétben – nem törekszenek túlszabályozott, mesterséges jellegre. Inkább a tájba illeszkednek, kanyargós utakkal, tágas gyepekkel és festői facsoportokkal a természet részeként viselkednek.

A 70 hektáros park többféle, különlegesen szép fának ad otthont. Található itt platán, juhar, mocsári ciprus és páfrányfenyő is, de még törpe mandulások is telepítésre kerültek.

A kastélyparkban egy kis tó is kialakításra került a Szent-László patak felduzzasztása által. A tavacskában létrehoztak egy hangversenykertet, ahova egy kis, fából készült hídon tudunk besétálni. A festői környezet nem meglepő módon Beethoven kedvenc helye lett. A park ezen részén található az öt méter magas amerikai kopasz ciprusok a park gyűjteményének valóságos büszkeségei, hiszen gyökereik egészen az 1800-as évekig nyúlnak vissza. Ezeknek a fáknak a törzskörmérete több, mint 4 méter.