A dégi Festetics-kastély Fejér megye egyik ékköve

Több szempontból is valódi különlegességnek számít a dégi Festetics kastély, ami hazánkban az egyetlen olyan klasszicista stílusban épült nemesi lakóhely, ami napjainkban is bejárható. Ezért aztán amennyiben Ön is nagy rajongója ezeknek a varázslatos épületeknek, akkor ezt a Fejér vármegyében található építményt feltétlenül érdemes meglátogatnia.

Ez a kicsiny falu már csak azért is kiváló úti cél, mert hazánk legnagyobb angolparkja is itt terül el. A mintegy 300 hektáros területet három patak találkozásánál hozták létre, az elénk táruló látványt pedig egyenesen lélegzetelállító. A dégi Festetics kastély zöldövezetében fekszik a mesterségesen kialakított Park-tó, aminek kis szigetén áll a hollandi ház. A németalföldi stílusjegyeket magán hordozó épület egyedülálló hazánkban és bár régen kizárólag csónak segítségével lehetett megközelíteni, ma már egy fahídon sétálhatunk át, egészen a bejáratig. A hollandi ház természetesen körbejárható, az alsó részben egy istállót találunk, míg az emeleten gróf Festetics Andorné lakosztályába nyerhetünk bepillantást.

A Festetics kastély Dég büszkesége

Kiváló állapotának és a folyamatos felújításoknak hála a dégi Festetics kastély egyike hazánk legelragadóbb történelmi helyszíneinek. A kivitelezés még 1810-ben kezdődött meg, gróf Festetics Antal megbízásából, aki ekkor királyi kincstartóként tevékenykedett.

A tervezéssel azt a Pollack Mihályt bízták meg, aki hazánk klasszicista építészetének egyik legelismertebb szaktekintélye volt. A teljes építkezés mintegy 5 évet vett igénybe, 1815-től kezdve pedig a Festetics kastély Dég legnevesebb épületének tekinthető. Az elmúlt közel 200 esztendőben természetesen jó néhány változás történt az épülettel kapcsolatban.

Puffancs – Indafotó   CC BY 2.5 hu

A belső terek ma is látható kialakítása elsősorban Festetics Sándor gróf nevéhez fűződik, aki az átalakítások javát az 1920-as években végezte. Sajnálatos módon a dégi Festetics kastély eredeti berendezései a második világháború során megsemmisültek. A kutatók az elmúlt években több ponton is feltárták a korabeli díszítőfestéseket, ezek egy része ma is megtekinthető.

Magával ragadó kastélyok Fejér megyében

A Közép-Dunántúl régió bővelkedik impozáns épületekben, így érdemes lehet egy kulturális körutazás keretében meglátogatni a legnevesebb helyszíneket. Noha talán a a dégi Festetics kastély tekinthető mind közül a legismertebbnek, két olyan további lélegzetelállító helyszínt is találhatunk a környéken, ami kihagyhatatlan úti célnak számít. Az 50 hektáron elterülő, ősfákkal díszített park mellett fekszik a Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgón.

Az egész évben látogatható épületegyüttes nem csak gyönyörű belső tereivel, de állandó kiállításaival is elvarázsolja az ide látogatókat. A neogót, illetve barokk stílust ötvöző martonvásári Brunszvik-kastély egyedülálló látványa mellett a Beethoven emlékmúzeum tárlataival várja az érdeklődőket. Jól látszik tehát, miszerint a kastélyok Fejér megyében meglehetősen változatosak, ennek köszönhetően pedig végig látogatásuk hatalmas élmény mindenki számára.

A dégi Festetics kastély egész napos programot jelent

Természetesen, mint minden kirándulás esetében, úgy a dégi Festetics kastély felkeresésekor is érdemes körültekintő módon eljárni és előre felkészülni. Noha a felújítások jelenlegi szakasza lezárult, mielőtt útnak indulnánk, feltétlenül érdeklődjünk az aktuális állapotok felől. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kulturális helyszínek nagy részéhez hasonlatosan, a dégi Festetics kastély is szezonális nyitva tartással rendelkezik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az épület tavasztól őszig tovább látogatható. Megközelítése közúton is egyszerű, Budapest felől érkezve az M7-es autópályáról Lepsénynél kell lejönni, majd a 64-es úton tovább haladni Enying irányába. Tanácsos már a kora délelőtti órákban érkezni, hiszen a hatalmas park, a hollandi ház és maga a dégi Festetics kastély bejárása akár egy teljes napot is igénybe vehet. Elsietni pedig nem szerencsés a látogatást, hiszen itt a múlt egy varázslatos szeletébe nyerhetünk bepillantást.

borítókép: Szvitek Péter – Indafotó   CC BY 2.5 hu