A legfőbb Fejér megye látnivalók – kastélyok és egyéb nevezetességek

Elhelyezkedésének, de főképp történelmi hagyományainak köszönhetően Fejér megye látnivalók tekintetében az ország egyik leggazdagabb tájegységének mondható. Se szeri, se száma az itt található nemesi birtokoknak, kastélyoknak és természeti helyszíneknek, így aztán nem lesz nehéz célpontot választani, ha itt terveznénk eltölteni egy rövidebb-hosszabb vakációt.

Sőt, tulajdonképpen a Fejér megye látnivalók kiemelkedően magas száma az, ami leginkább megnehezíti majd dolgunkat, hisz ha csak egy napot töltenénk el, netán egy hosszú hétvégére érkezünk, akkor erőteljesen szelektálnunk kell, mit is szeretnénk megnézni és mi maradjon ki a listánkról. Érdemes szem előtt tartanunk, miszerint a teljes élmény eléréséhez legalább egy hetes kikapcsolódásban érdemes gondolkodnunk, de még ekkor is nagyon alapos, előzetes tervezésre lesz szükségünk, hogy a legfőbb Fejér megye látnivalók mind terítékre kerülhessenek. Azt is tanácsos átgondolnunk, milyen irányba nézelődnénk szívesen, hiszen családi kikapcsolódásra alkalmas nevezetességek is szép számmal akadnak, ám kétség kívül a történelmi vonatkozású helyszínekből van a legtöbb.

Fejér megye városai – hová látogassunk el először?

A legtöbb tájegység esetében általában 1-2 főbb területre összpontosulnak a nevezetességek, ám a Fejér megye látnivalók esetében egész más a helyzet. Ez ugyanis nem csupán Magyarország fő közigazgatási egységeinek egyike, de a régmúlt századokban kiemelt védekezési egységek is létesültek itt, ráadásul változatos formában. Ennek köszönhetően Fejér megye városai szinte egytől egyig rendelkeznek valami olyan nevezetességgel, ami még belföldi látogatóként is felejthetetlen élményt nyújt. Rögtön ott van Fehérvárcsurgó és a Károlyi-birtok.

Az itt található kastély magán viseli az évszázados történelem minden pillanatát, hiszen az épület volt kórház, szállásolt el katonákat, bár ez utóbbi sajnos komoly következményekkel is járt, hiszen a Fejér megye látnivalók talán legcsodálatosabb darabjai, az egész berendezés látta kárát ezeknek az éveknek. Ma már újra teljes pompájában várja a látogatókat, noha a beltér azért elsőre szokatlannak hathat. Tudniillik nem korhű bútorok tárulnak a szemünk elé, hanem időszaki kiállításokat tekinthetünk meg. Pákozdon a Katonai emlékpark felkeresésére kell feltétlenül időt szakítanunk, hiszen a település fontos pontja volt az 1848-as szabadságharcnak. A több, mint 70 éve épített obeliszk az itteni csatának állít örök emléket.

Fejér megye látnivalók: a Velencei-tó és környéke

A dunántúli régió bővelkedik természetes vizekben, hiszen a Balaton mellett a Velencei-tó is itt található. Ez utóbbi évről évre egyre népszerűbb, de mindmáig nem veszítette el családias jellegét és hangulatát. Ugyan a legtöbbünknek valamelyik kastély, netán kastélypark ugrik be elsőként, ha a Fejér megye látnivalók felsorolásáról  van szó, ám nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a tó rengeteg kiváló helyszínnel és nem utolsó sorban programmal is rendelkezik.

A fürdőzés mellett koncertek, különféle gyerekprogramok is rendszeresen helyt kapnak, kenuzhatunk, wakeboardozhatunk, de a sport szerelmesei akár biciklivel is körbetekerhetik a tavat. A lehetőségek tárháza tehát szinte végtelen, így ez a terület okkal a legnépszerűbb Fejér megye látnivalók egyike. Ráadásul azt se felejtsük el, miszerint ha a vízpart közelében foglalunk szállást, akkor karnyújtásnyira, mindössze pár percnyi autóútra lesz tőlünk Pákozd, Gárdony, vagy épp Seregélyes, de biciklivel is egyszerűen megközelíthetővé válik a megyeszékhely, ahol akár napokat is eltölthetünk, hiszen annyi nevezetességet kínál.

Magával ragadó Székesfehérvár látnivalók

Utunkat itt az ország – sőt, Európa – egyik legkülönlegesebb építményének felkeresésével, nevezetesen a Bory-vár meglátogatásával érdemes kezdenünk. A meseszép épületet ugyanis egyetlen ember, Bory Jenő építészmérnök és szobrász építette, méghozzá négy évtizeden keresztül. Ugyancsak szemkápráztató a Városház téren található Püspöki palota, ami az itteni egyházmegye központjaként üzemel.

A közel 250 éve épült létesítményt az teszi a Székesfehérvár látnivalók egyik legkiemelkedőbb darabjává, hogy a Nagyboldogasszony-bazilika romjai adják az alapját. A belvárosban járva utunkat az Országalma felkeresésével folytathatjuk, majd következhet a Városháza, amelynek része a Zichy palota is. A Fejér megye látnivalók sora azonban itt még természetesen nem ér véget, hiszen Székesfehérvár érdekességek tömkelege vár még ránk. Ott a Hiemer ház, a világháborús emlékmű, vagy épp a Romkert is megannyi élményt tartogat. Tervezzük meg hát alaposan kirándulásunkat, így biztosan nem maradunk le semmiről. Különösen igaz ez olyankor, ha messziről érkezünk, hiszen jó eséllyel így a Fejér megye látnivalók megtekintésére csak ez az egy lehetőségünk lesz majd.