A shea vaj hatása

shea vaj hatása

Míg egyes természetes növényi anyagok csupán egy-egy problémára nyújtanak megoldást, addig a shea vaj hatása miatt, szinte korlátlan módon használható. Nemcsak bőrápolásra kiváló választás, de a hajszálakat is egészségesebbé teszi. A Közép-Afrikából származó karité – vagy közismertebb nevén shea – vajat, áldásos hatásai miatt már régóta alkalmazza a szépségipar. Ez a sárgásfehér növényi zsiradék a hatalmas karité fákon érő shea dió összetört belsejéből származik, melegítés hatására válik ki a termésből. Hagyományosan az afrikai asszonyok foglalkoznak a shea vaj előállításával. A helyiek nemcsak szépségápolásra használják, de mécsesekbe is töltik, sőt, főznek is vele. Kezeletlen változata azonban csak néhány éve lett nagy kedvenc itthon, főleg a natúrkozmetikumok kedvelői között. Ez egyáltalán nem meglepő! Az akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkező shea dióból készült „vaj” ugyanis nehezen avasodik, akár 1 évig is megőrzi a minőségét, később is csak a vitamintartalma kezd csökkenni. Kezelt változatát sokféle szépségápolási cikkben megtalálhatjuk, kezdve az öregedést gátló arckrémektől, a samponokon át egészen a mélyhidratáló testápolókig.

Arcra kenve az öregedéssel is felveszi a harcot

Regeneráló, hidratáló és gyulladáscsökkentő hatóanyagokban gazdag, a zsírsavak mellett sok A-, E- és F-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek beindítani a bőr öngyógyító folyamatait. Lassítja az öregedési folyamatok nyomainak kialakulását, elodázza a ráncok képződését. Ajakápolásra is kiváló, főleg télen, amikor a hideg időjárás miatt könnyen kiszáradnak, kicserepesednek az ajkak. A shea vaj hatása abban rejlik, hogy lassan szívódik fel és összetétele nagyon hasonlít az emberi bőr természetes védőrétegére. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén nyugtatja az allergiás, irritált és érzékeny bőrt, csökkenti az ekcémát és enyhíti a psoriasis kellemetlen tüneteit.

Babáknak és kismamáknak is barátja a shea vaj

Ha van otthon egy shea vaj, akkor nincs szüksége a babának külön popsikrémre. A hidratáló és gyulladáscsökkentő hatóanyagok mellett, amelyek ápolják a baba érzékeny, pelenkától irritált bőrét, vízlepergető réteget is alkot, ami védi a kicsi popsiját. A shea vaj hatása a várandós nőknek is kedvező, hiszen a használatával a terhességi csíkok, striák kialakulása megakadályozható, enyhíthető. A bőrkeményedések is eredményesen kezelhetőek shea vajjal, hiszen hidratáló összetevői segítségével puhítja.

A shea vaj hajra is jó

Manapság a környezeti ártalmak sok ember haját teszik tönkre, de a shea vaj hatása a hajszálakon is kiemelkedő. A rossz samponválasztás és nem megfelelő hajápolás miatt a hajszálak kiszáradnak, a végük törik, szálkásodik, ezáltal gondozatlan hatást keltenek a tincsek. Azonban, ha rendszeresen shea vajjal ápoljuk a hajvégeket, egészségesek maradnak.

A körmöknek is jót tesz

A töredezett körmök nemcsak csúnya látványt nyújtanak, de könnyen be is akadhatnak a ruhákba. Ha emiatt beszakadnak, gyulladás és fertőzés is kialakulhat a körömágyban, illetve az utolsó ujjperceken. A shea vaj ennek a problémának a kezelésére is remekül bevethető. Sőt, nemcsak a körmök, hanem a körömágy ápolására is remekül alkalmazhatjuk.