A váli Szerelem szobor

Szerelem szobor

Fejér megyében, Válon tekinthető meg a világhírű szerelem-szobor, amely az ukrán származású Alexander Milov alkotása. A különleges szobor a párkapcsolatban élők ellentmondásos viselkedését reprezentálja, rendkívül szívbe markoló módon. Tartson velünk és ismerje meg a váli Szerelem szobor mélyebb jelentését és történetét!

A Szerelem-szobor

A csodálatos alkotás egy nőt és egy férfit ábrázol, drótokból megformázva, egymásnak háttal ülve, valamint a bennük „élő” gyermeket. Az alkotás kiválóan reprezentálja az emberek természetére jellemző ellentmondásos viselkedést. A szobor remekül láttatja azt, hogy a konfliktusban részt vevő felek valójában mennyire vágynak egymásra. A kisgyerekek magatartása, egymás felé fordulása tökéletesen szemlélteti, hogy a felek valójában egymás közelségére, ölelésére és támogatására vágynak. A drótokból formált felnőtt karakterek ábrázolják az emberi gyarlóságot, belső feszültséget és elesettséget. A börtönbe zárt gyermekek magatartása megmutatja, hogy valójában mindenki szeretetre, és biztonságra vágyik, még akkor is, ha a sértettsége miatt átmenetileg hátat fordított a másiknak.

A szobor különlegessége, hogy sötétedés után a gyermekek fehér fénybe borulnak. A fehér szín az ártatlanságot, őszinteséget és tisztaságot szimbolizálja, emellett arra is utal, hogy akik szerelmesek, azok még a legsötétebb órákban is támogatják a társukat.

Hol található?

A szobor Válon, Haraszthy pincészet területén, a szőlők között található egy dombtetőn. A terület kocsival is könnyedén megközelíthető, azonban napos idő esetén érdemes egy sétát is beiktatni a programba, mert a tájnak egészen különleges hangulata van. A szőlőültetvények között sétálva már messziről látszódik a hatalmas alkotás.

Természetesen a szobor látványa már önmagában megéri, hogy élőben is megtekintsük, azonban az is hozzátesz az élményhez, hogy a csodálatos alkotásnak a váli szőlőültetvények adnak otthont.

Érdemes személyesen is megtekinteni

Az alkotást nem véletlenül illetik a „monumentális” jelzővel, hiszen méretét tekintve elég tekintélyes. A 16 méter széles és 10 méter magas szobor páratlan látványt nyújt a gyönyörű tájjal kiegészítve.

A szobor az év minden napján szabadon megtekinthető, de más hatást ér el egy havas téli háttérrel, mint nyáron. Emiatt mindenképpen javasoljuk, hogy többször is látogasson el a szoborhoz és tekintse meg a különböző évszakokban is. Az esti kivilágítás még jobban fokozza a hatást, ezért érdemes úgy időzíteni, hogy kivilágítva is meg tudja csodálni.

Amennyiben kedveli a zenei koncerteket, akkor érdemes figyelemmel kísérnie a Love fesztivált is, amelyet a szobor köröli ültetvényeken rendeznek meg évente két alkalommal. A fesztivál keretein belül könnyűzenei koncerteket látogathatnak meg az érdeklődők és megkóstolhatják a környék borkülönlegességeit is. A fesztivált tavasszal és ősszel rendezik meg, és belépőjeggyel látogatható.

A szobor története

A Válon felállított szobor 2015-ben került bemutatásra, a nevadai „Burning Man Show” keretein belül. A sivatagban megrendezett fesztiválon Pazar látványt nyújtott az alkotás, különösen az éjszakai kivilágítással. 2017-ben került Magyarország területére, ahol azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Ismerje meg a Love-szobor alkotóját!

Az ukrán származású Alexander Milov különleges, elgondolkodtató alkotásairól ismert. Az Odesszában élő alkotó művei mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

A Szerelem szobor mellett kiemelhetjük a Dart Vaderré átalakított Lenin szobrot, amelyet egy elvontásra váró alkotásból hasznosított újra. Több, mint 5 ezer Lenin szobor eltávolítását írták elő Ukrajnában, ezzel leszámolva a kommunizmus emlékének.

Odesszában tekinthető meg „A Mennyország kapuja” nevet viselő alkotása, amely egy épület tetején ülő angyalt ábrázol, a kezében egy okoseszközt, ölében egy kardot tartva. Milov ezen műve is elég hatalmas méretű, 33 méteres. A szobor egy 15 méter magas és 18 méter széles alkotás egy ülő angyalt ábrázol, melynek 7 méteres lábai lelógnak az irodaház oldalán.