Alcsúti Arborétum: kihagyhatatlan élmények tárháza

Hétvégi programok

Az Alcsúti Arborétum a maga 40 hektárjával, csodálatos miliőjével, számtalan izgalmas programjával előkelő helyet foglal el minden természetimádó bakancslistáján. A Vértes hegység lábánál elterülő övezetet hivatalosan is természetvédelmi területté nyilvánították.

Különleges háttérsztori adja a hely egyedi hangulatát

Az Alcsúti Arborétumot az 1850-es években alapította Habsburg József nádor. Az akkor még igencsak szerény paraméterekkel rendelkező kert József nádor kastélya körül terült el és nem több, mint 3 darab fával rendelkezett. Korának legkeresettebb, legelismertebb kertésze, Jámbor Vilmos vette gondozásába a kertet. Az évek alatt lehengerlően gyönyörű környezetté alakította, kifejezetten angol mintára szabva. Az Alcsúti Arborétum belső területe még ma is őrzi ezt a hamisítatlan angol bájt.

Példa nélküli növényhonosítás az Alcsúti Arborétumban

A Magyarországon addig nem, vagy csak nagyon szűk körben ismert növények honosítása igazán egyedinek, példanélkülinek számított. Az Alcsúti Arborétum csakhamar 300 olyan fafajtával gazdagodott, amit mindaddig a magyar nagyközönség csak hírből ismerhetett. Az idilli hangulatot árasztó árnyas lugasok, az elképesztő kreativitással és szépérzékkel megálmodott virágágyások és a hatalmas fák valósággal vonzották a természetszerető embereket.

Béke honol az égig érő fák között

Az Alcsúti Arborétumról elsősorban a hatalmas fák, illetve a sűrű erdő juthat az eszünkbe. A teljesség igénye nélkül találhatunk itt ceruzafaként ismert virginiai borókát, görög jegenyefenyőket, japán lucfenyőt, fekete-, erdei- és kolorádófenyőt is.

Alcsúti arborétum

Ablak a múltra

Az arborétum közepén egy pici sziget található, ami festői szépségével tovább fokozza a látogatásunk élményét. Ugyanúgy ámulatba ejtik az embert az ódon Pálmaházi romok, az egykor királyi pompával rendelkező Habsburg-kastély maradványai, az Oroszlános kút vagy a Koronás-híd. A Fejér-megyei Alcsúti Arborétumban minden adott, hogy egy pillanatra betekintést nyerhessünk a múlt ablakán keresztül országunk történelmébe.

Ne hagyjuk ki a szezonális programokat sem!

Az arborétum szezonhoz kötött programjainak időpontját maga a természet diktálja. A tavaszi Hóvirágünnep, illetve a Szentjánosbogár-rajzás olyan hangulatos események, amelyeket egyedül, a kedvesünkkel romantikázva, de akár közösen a gyermekekkel is roppant izgalmasnak fogunk találni.

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Fejér-megye nemcsak az Alcsúti természetvédelmi területtel várja a kedves érdeklődőket. A Velencei-tó partján találhatjuk a szintén méltán népszerű Pákozd-Sukorói Arborétumot és Vadasparkot is. A számtalan tanösvényével, ligeteivel, káprázatos erdőivel a terület vonzó célpontja a kirándulni vágyó nagycsaládosoknak, természetbúvároknak.

Alcsúti arborétum

Festői látvány tárul elénk

A magas kilátótornyokból megcsodálhatjuk e kétségtelenül egyedi jegyekkel rendelkező táj festői panorámáját. Ha már eleget gyönyörködtünk a tájban és a vadvirágos mezőkben, illetve sétáltunk a mindig békés erdőben, mindenképpen érdemes meglátogatni az aktív, örökmozgó gyermekek igényeire szabott kalandjátszóteret is.

Ne hagyjuk ki a Baracsi úti Arborétumot sem!

A hazánk szintén védett természetvédelmi övezetei közé tartozó Baracsi úti Arborétum Dunaújvárosban található és 1,57 hektárt ölel fel. A Kádár-völgyi Arborétumként is ismert területen számos csodálatos fafajta telepítésére került sor az elmúlt években, többek között találunk itt örökzöldeket, tujákat, borókákat és lombhullatókat is. Az arborétum 2009 óta nagy fejlesztéseken esett át. A területre előzetes bejelentés fejében ingyen is beléphetünk. A tanösvényeken idegenvezető kísér minket végig, aki nemcsak a hely történetéről mesél, de részletes és érdekfeszítő bemutatóval szolgál az arborétumban található fafajtákról is. A látogatókat igényesen kialakított pihenőhelyek várják, ahol egyébként piknikre és szalonnasütésre is sor kerülhet.

Piknik egy Arborétumban

A Sóstó egész évben népszerű

A Pákozd-Sukorói, Baracsi úti és Alcsúti Arborétum mellett, a Sóstó is értékes védett területnek számít, ami a flóra és fauna számos egyedi példányának ad otthont, nekünk pedig, egész évben izgalmas programokat, feledhetetlen élményeket kínál. Az első feljegyzések az 1400-as évekből származnak, de a hely története csak az 1800-as évek végétől vett nagyobb fordulatot, amikor is a Székesfehérvári Városszépítő Egylet a gondozásába vette a terület.

Sóstó kilátók – az unalom kizárt!

A rengeteg bejárható tanösvény mellett, a Sóstó kilátókat sem szabad felfedezetlenül hagyni, ha ide tervezünk látogatást! A kilátókból káprázatos panoráma tárul elénk, így a körülöttünk lévő természetet a maga érintetlen szépségében csodálhatjuk meg.

A jövő projektje, a Sóstó Kalandpark

Korábban nagy vitákat generált a közel 4 hektáron kialakítani kívánt sóstói kalandpark kérdése. Az intézmény mögött álló tervezők már elméletben készek a projekttel. Ennek keretén belül, az ország harmadik legnagyobb kalandparkját kívánják létrehozni mászófalakkal, rönkvárral és íjászpályákkal. A vita tárgya a park területe, ugyanis nagyban megkurtítaná a Sóstót körülölelő tanösvényt.

Kalandpark