Dunaújvárosi vásár – a legfontosabb tudnivalók

Fejér vármegye legizgalmasabb forgatagába téved az, aki ellátogat a Dunaújvárosi vásár kirakodására. Noha az ezredforduló időszakában tapasztalható volt némi visszaesés az érdeklődés hiányát tekintve, napjainkban mind az árusok, mind pedig az érdeklődők óriási számban képviseltetik magukat.

Ez pedig nem is véletlen, hiszen a kicsivel több, mint 40 ezer főt számláló város a megye második legnagyobb települése, ám a Dunaújvárosi vásár országos hírnévre tett szert az elmúlt időszakban. Ez javarészt a fenntartónak és a szervezőknek köszönhető, hiszen a gondosan karbantartott területen könnyű tájékozódni, ráadásul a bérleti díj is alacsonynak mondható, ennek hála pedig a látogatók mellett árusokból sincs hiány.

Noha ez a fővárosi kirakodások esetében egyáltalán nem mondható ritkának, vidéken csak a jóval nagyobb településeken jellemző, hogy havonta több alkalommal is megrendezik a bazárt. Bár éves szinten időnként változik a beosztás a Dunaújvárosi vásár jellemzően havonta kétszer, a második, illetve negyedik vasárnapon nyitja meg kapuit.

A városi piac mellett itt található a legtöbb kincs

Egy-egy ilyen börze alkalmával akár egy teljes napot is könnyedén el lehet tölteni a standok tucatjainál, hiszen a szokványos árucikkek mellett igazi különlegességeket is fellelhetünk. Gyakoriak a régiségek, ám nem csak a múltból fennmaradt festmények, díszek és kiegészítők hódítanak.

A Dunaújvárosi vásár a gyűjtők egyik legnagyobb kedvence, hiszen ritkaságszámba menő bakelit lemezek, múlt századból származó játékok, konyhai eszközök, evőeszköz készletek is gyakorta gazdát cserélnek itt. Rengetegen hódolnak manapság például az analóg audio és videotechnikának, ám bontatlan szalagokat és kazettákat boltból már igen régóta nem lehet beszerezni. A Dunaújvárosi vásár egy-egy standján mindig találhatunk ilyeneket, méghozzá meglepően alacsony áron. Az antik holmik mellett jelentős mértékben szerepeltetik magukat az egyedi, kézzel készített termékek is.

A különleges ékszerek, babák, vagy épp a mindennapok során is használt kiegészítők zömét kizárólag innen, a Dunaújvárosi vásár forgatagából szerezhetjük meg. Érdemes tehát nyitott szemmel járni és hétvégi időpontban a városi piac mellett ellátogatni ide is. Az se felejtsük el, hogy amennyiben olyan portékával rendelkezünk, ami valamilyen szempontból különleges, vagy kifejezetten kelendő, akkor árusként is könnyedén próbára tehetjük szerencsénket. Dunaújváros pedig kiváló színteret szolgáltat ehhez.

A mindennapi bevásárlásra is alkalmas a termelői piac

Akik gyakorta járnak piacra, azok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy igazán minőségi zöldséget, gyümölcsöt csak itt kaphatnak, méghozzá egyenesen az előállítótól. Noha a Dunaújvárosi vásár kínálatában is fellelhetünk ilyen árusítókat, aligha elégséges havonta két alkalommal beszerezni a szükséges összetevőket a konyhába.

Erre jóval ideálisabb megoldást nyújt a termelői piac, ami a felújított csarnokban található és akárcsak egy kisebb szupermarket, a hét nagyobb részében látogatható. Egész pontosan hétfő kivételével minden nap várják az érdeklődőket, egészen hajnaltól (reggel 5 órától), délután 3-ig. Ez azonban még nem minden, hiszen idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Csomagtartó Vásár és Bolhapiac, ahol a szokottnál is szélesebb választékkal találkozhatnak a látogatók. Mivel a helyek villámgyorsan beteltek, jövőre valószínűsíthetően már egy nagyobb területen kerül megszervezésre az esemény, hiszen jól látszik, hogy hatalmas rá az érdeklődés.

Mitől ennyire népszerű a Dunaújvárosi vásár?

Joggal merülhet fel a kérdés, mégis mitől vált ennyire felkapottá ez a Fejér vármegyei börze? Nos, egyfelől a vásártér ideális elhelyezkedésében is kereshetjük a választ, hiszen az a szokványostól eltérően nem egy kieső területen található, hanem a Vidámpark és a Jégcsarnok szomszédságában. Ugyancsak meghatározó, miszerint a Dunaújvárosi vásár szervezettsége átlagon felüli.

Az illetékesek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minden az előírásoknak megfelelően történjen és a területen karbantartására, takarítására is nagy hangsúly kerül. Ennek köszönhetően a látogatók szinte kivétel nélkül elégedetten távoznak és az első adandó alkalommal vissza is térnek. Végül pedig arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Dunaújvárosi vásár nagy múltra tekint vissza és ma már generációk hétvégi programjának tekinthető. Ezt elősegíti a divat alakulása is, hiszen az utóbbi években rohamosan terjed a tudatos hozzáállást szorgalmazó gondolkodásmód, a Dunaújvárosi vásár kínálata és a termelői piac portékái pedig tökéletesen beleillenek ebbe a képbe.