Edzés előtti bemelegítés az izomhúzódás ellen

Bemelegítés edzés előtt

Az egyik legtipikusabb sérülés, amelyet bármelyik edzés magában rejt, az izomhúzódás. Egyszerű és könnyű sérülésnek tekinti ezt az, aki nem jártas semmilyen sportban, viszont az izomhúzódás kezelése nem tűr halasztást. Hogyan ismerheti fel tehát az, aki most kezd bele életében először egy edzéssorozatba?

A legjellemzőbb tünete ennek, hogy görcsszerű feszülés fogja el valamelyik izmát. A lábakat intenzíven használó sportoknál ez általában a combban vagy a vádliban jelentkezik. Ha a szaladás során, szinte a semmiből jön elő ez az érzés, akkor szinte biztosan húzódással áll szemben. 

Ilyenkor azonnal be kell szüntetni minden addigi aktivitást és pihentetni kell az érintett területet. Sokszor egy kis masszázs is nagyot segít a probléma ideiglenes megoldásában. Azonban az izomhúzódás kezelése sokkal hosszabb távon történő beavatkozás, mint a hirtelen kimasszírozás. Ugyanis ilyenkor az érintett izomcsoport befeszül, mivel túl nagy megerőltetésnek volt kitéve. Az izomlazító krémek jótékonyan hatnak az izomhúzódás kezelése szempontjából.

Azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy mivel lehet megelőzni azt, hogy begörcsöljön a lába? Leginkább az edzés előtti bemelegítés adja meg a testének azt a kellő állapotot, amellyel elkerülheti a kellemetlenségeket. Banálisnak tűnik, de valóban így van. Ha szisztematikusan és tudatosan átmozgatja az aktív edzés előtt az izomcsoportjait, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy izomhúzódás lépjen fel Önnél. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen kivédhető az edzés előtti bemelegítés által a görcsös állapot megjelenése.

Ugyanis az edzett sportolók, akiknek az a munkája, hogy figyeljen arra, hogy a bemelegítés ne maradjon el, sem kerülhetik el a húzódást. Náluk inkább akkor szokott megtörténni ez a fajta sérülés, amikor nem megfelelően kivitelezik a mozdulatsort. Vagyis egy futónál például akkor, ha félrelép, kibicsaklik a bokája vagy túlterheli az egyik oldalát. Az edzés előtti bemelegítés mellett az azonnali átmozgatás, átmasszírozás nekik is segítséget nyújthat. Azonban nekik is a kíméletes mozgatás a legjobb.