Fejér megye látnivalók és programok

Fejér megye látnivalók

Fejér megye látnivalók és programok kapcsán egyaránt széles idegenforgalmi kínálattal várja az utazni vágyókat. Az aktuális helyzetben már lehetőség nyílik arra, hogy akár hosszabb pihenést tervezzünk és ehhez a szálláshelyek megnyitották kapuikat. Ha sorra kívánjuk venni a Fejér megyei látnivalók településeit, akkor korántsem biztos, hogy a nagyvárosok vezetnék a listát. A térség sajátossága éppen abban rejlik, hogy a kisebb települések is megérdemlik a figyelmet történelmi, vallási és építészeti emlékhelyeik kapcsán.

Abától Vérteskozmáig: különleges látnivalók és hamisítatlan falusi hangulat

Vannak kisebb települések, amelyek nagy turisztikai vonzerővel nem rendelkeznek, mégis érdemesek a felkeresésre. Aba tipikusan ilyennek számít. Az egykori Kúriában kialakított vegyesbolt kétségkívül a térség legszebb bevásárlóhelyének számít. A város katolikus temploma is mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen már alaprajzával is a Szentháromságot jelképezi, vagyis háromszög alakban lett kialakítva. Ez egész kontinensünkön sajátos megoldásnak számít.

A kicsi települések sorát követve Csákberény már inkább hozza a falusi hangulatot. Ebbe szeretett bele a híres író, Charles Dickens ükunokája is, aki régi présházakat újított fel és üzemeltet napjainkban is. A házi készítésű bor, lekvár és kozmetikumok szintén a személyéhez kötődnek. Az extrém látványosságok kedvelőinek a falu határának felkeresése javasolt, ahol a föld alól előtörő metrókocsival találkozhatnak.

Szintén a falusi környezet szerelmeseinek javasolt Vérteskozma, ami egy zsákfalu. A hagyományos építkezési sajátosságokat magáénak tudó település a vidék nyugalmát mutatja meg a turistáknak.

Fejér megye látnivalók: történelmi emlékhelyek

Pákozd nevét nem kell senkinek sem bemutatni. A hazai történelem két fontos győztes csatája is kötődik a térséghez. A Katonai Emlékpark az 1848-1849-es szabadságharc emlékére épült, ahol múzeum, obeliszk és szobrok is megtalálhatóak. A Fejér megyei programok között nem érdemes kihagyni Tác felkeresését, ahol római rompark fedezhető fel. A Gorsium a 2-4. századból származik és hazánk jelentős történelmi látványosságaként tartható számon.

Szabadbattyán régészeti lelőhelyek sorát kínálja. Itt tárták fel az ókori Pannónia legnagyobb villáját is. A történelem szerelmeseinek kihagyhatatlan az úgynevezett Kula-torony, valamint a Cifrakert, ami 7 hektáros természetvédelmi terület.

Fejér megyei programok: Gárdonyi és Vörösmarty szülőfaluja

Az irodalom szerelmeseinek Kápolnásnyék, mint Vörösmarty szülőfaluja, valamint Gárdony, mint Gárdonyi Géza szülőháza kihagyhatatlannak számítanak. Ez utóbbi kapcsán figyelmet érdemel az egri vár mintájára épült rönkvár, ami elsősorban a gyermekek körében népszerű. A Madárdal tanösvény 15 kilométer hosszú természeti érték, így a természetjárást kedvelők is megtalálhatják a számításaikat. A Gárdony környéki látnivalók között Dinnyés és az ott látható egyedi múzeum korosztálytól függetlenül elnyeri a vendégek tetszését. A történelmi Magyarország kicsinyített várait bemutató szabadtéri múzeum Guiness-rekordként is számon tartható.

Fejér megye látnivalók: Káspolnásnyék

Fejér megye látnivalók a szerelmeseknek

A jól ismert szobor eredetileg a Burning Man fesztiválra készült 2015-ben. Az ukrán Alexander Milov monumentális műalkotása azonban annyira tetszett egy Válon élő szobrásznak, hogy saját szőlőültetvényén megalkotta annak mását. Ugyan a komoly érzelmi értéket képviselő szobor magánterületen áll, de látogatható. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor összeveszünk valakivel, és miközben sérelmeink hatására képtelenek vagyunk békülést kezdeményezni, a bennünk élő gyermek már alig várja, hogy újra úgy menjen minden, ahogyan korábban volt. Az ember élete során tüskéket növeszt és falakat épít maga köré. Ahogyan egyre több sérülés és csalódás éri, úgy válik mind nehezebbé a megbocsátás, az emberi kapcsolatok igazi lényegének meglátása. A Fejér megyei látnivalók közötti szobor arra hívja fel a figyelmet, hogy néha érdemes átlendülni a kisebb-nagyobb sértettségeken és a büszkeség helyett az emberi kapcsolatok értékét választani.

Fejér megye látnivalók: Dunaújváros is megér egy kirándulást

A Budapesttől 67 kilóméterre található városnak több olyan része van, ami figyelmet érdemel. A Duna-parti sétány kihagyhatatlan, hiszen 50 méter magasból csodálhatjuk meg a környéket. Ha a partról sétálunk fel, akkor jó néhány lépcsőre számítani kell, de a csodás panorámáért megéri. Lent egyébként szabadidős programoknak, családi piknikeknek ad teret az ott kialakított terület.

Fejér megye városai: Dunaújváros

Fejér megye látnivalók tekintetében tehát nem szenved hiányt. Érdemes néha a kis falvakat is útba ejteni, hiszen az általuk nyújtott nyugalom és csend utolérhetetlen értékkel bír napjainkban. Egészen különleges nevezetességekre és természeti látványosságokra számíthatunk a térségben, ami akár több napos kirándulást is megér. A tapasztalatok szerint az egyre növekvő belföldi turizmus az elkövetkező időben akár ezt a régiót is megcélozhatja.