Fejér megye természetbarát szövetsége

Fejér megye természetbarát szövetsége

A székesfehérvári természetbarát szövetség több mint tíz éve alakult meg. Célja az, hogy az egészséges életmódot megismertesse az embereket és ezt terjessze. Felkelti a természetjárás iránti igényt. Növeli a természet bejárására bekapcsolódó személyek számát. Ösztönző hatással van egyéb szervezetek megalakulására is.

Fejér megye természetbarát szövetsége továbbképzéseket, versenyeket és tanfolyamokat szervez. Odafigyel a környezet- és természetvédelemre. Bővíti a már meglévő turistautakat. Különböző kiadványokat készít. A szervezet különböző minősítéssel látja el a rendszeres sportjellegű természetjárókat. A minősítési rendszer alapja a fizikai teljesítmény, amely rendszerint időhöz kötött. A fokozatok nem évülnek el. Öt fokozat létezik: bronz-, ezüst-, arany- jelvényes, érdemes és kiváló természetjáró. Minden fokozat a megelőző megszerzése után teljesíthető.

A résztvevőnek rendelkeznie kell szövetségi igazolvánnyal és a teljesített túrákat egyénileg kell dokumentálja. A gyalogtúrázások, síelések esetében, a minimális korhatár 6 év, míg a többinél 10. A minősítések elérésének felső korhatára nincs. Egynapos túrák, városnézések nem vesznek részt a minősítési versenyben. Bármelyik fokozat teljesítése megszakítható, és tetszés szerint folytatható.

Túrákat nemcsak belföldön, hanem külföldön is szerveznek. A túrák teljesítése nincs létszámhoz kötve. Az ehhez kapcsolatos követelményeket, pontértékeket és túraleírásokat a természetbarát szövetség weboldalán olvashatjuk. A jelvényeket ünnepélyes keretek között adják át a szervezők.