Dunaújváros: az egyik legizgalmasabb Fejér megyei város

Fejér megyei város: Dunaújváros

Dunaújváros programok terén igen színes, a Fejér megyei város mindenkinek biztosít valamilyen remek kikapcsolódást. Legyen szó sportolási lehetőségekről vagy kulturális eseményekről és látnivalókról, itt tényleg minden van! Sok városban csak néhány látnivaló található, de Dunaújváros kiemelkedik közülük, hiszen ebben a Fejér megyei városban rengeteg érdekesség van. A településen minden korosztály számára adott a lehetőség a pihenésre, aktív kikapcsolódásra, tanulásra.

Egy hónapig sem lehet Dunaújváros programok nélkül

Ha nyár, akkor éljen a rock a városban! Dunaújváros ugyanis kiemelt helyet foglal el a hazai rock és metál zenei életben. Bár az idei Rockmaraton Fesztivál elmarad, helyette tartanak egy kisebb rendezvényt, a Metal Factory Fesztivált júliusban. Ugyanebben a hónapban találkozhatunk az Intercisa Múzeum programokkal, de a szervezők rendszeres rendezvényekkel jelentkeznek egész évben. Augusztus elején a hagyományosan megrendezett Gólem Fesztivál ideje jön el, ahol nemcsak koncerteket hallgathatunk, de megismerhetünk feltörekvő fiatal művészeket is, szerte az országból. Augusztus végén pedig a városban áll össze Közép-Európa legnagyobb rockzenekara, a CityRocks 2021 flashmob keretein belül, amihez bárki csatlakozhat, aki jelentkezik. Ezen programokon kívül, az év további részében, országos kirakodóvásáron nézelődhetünk és találhatunk kincseket. Sőt, termelői piacra is mehetünk, ahol nemcsak a helyi és környékbeli gazdák terményeit, de kézműves finomságokat és egyéb, kistermelői élelmiszereket is vásárolhatunk.

Az autósoknak is jó hely ez a Fejér megyei város

A nyár nemcsak a koncertek ideje, hanem az autós találkozóké is, amiből kettőt is tartanak Dunaújvárosban. Egy hét eltéréssel adhatnak egymásnak randevút az Alfa Romeo tulajdonosok, utánuk pedig a Suzuki rajongók egy-egy kétnapos fesztiválon.

Dunaújváros élményfürdő – télen-nyáron jó a vízben

Legyen szó vízisportokról vagy kikapcsolódásról, itt mindkettőre van lehetőség. Míg az uszodában a hosszokat róhatják a gyakorlott úszók, addig a Dunaújváros élményfürdő kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozást és felüdülést nyújt. Az utóbbiban a felnőtteket szaunák is várják, míg a fiatalabb korosztály a vízicsúszdákban lelheti kedvét. Nyáron pedig a Dunán lehet motorcsónakázni, biztonságos és akadálymentes körülmények között. Akik pedig inkább a profi sportolóknak szurkolnának, szeptemberben megtehetik a Dunaújváros Kupa Regionális Kajak-Kenu verseny 2021-es összecsapásán.

Dunaújváros kajakozás

Egész évben látogatható látványosságokban sincs hiány Dunaújvárosban

A Fejér megyei városban található Dunai Vasmű ipartörténeti kiállítása szabadtéren helyezkedik el és minden évszakban bejárható. Hasonlóképp a Duna-parti Nemzetközi Acélszobor Park is, amiben több mint 60 alkotás tekinthető meg. Ezen látványosságok mellett, számos múzeum, emlékmű és templom is található a város területén. A szerb ortodox Rác templomban egyedi táblaképeket tekinthetünk meg, míg a 27 méter magas Szentháromság-templom neoromán építészeti sajátosságaival kápráztatja el a szemlélőket. Természetesen színházi és mozi előadások is várják a kultúrára szomjazókat.

Vár a természet is!

Dunaújvárosban, a város szívében egy 1,57 hektáros területen található a nagyszerű arborétum is. A Baracsi úti Arborétum természetvédelmi terület, ami egész évben ingyenesen látogatható. Maga az arborétum teljesen körbejárható az Alsófoki-patak mentén, területén a helyi és környékbeli növényvilágot ismerhetik meg a látogatók. Összesen 79 fafajtával találkozhatunk a több mint másfél hektáros földterületen, ebből 41 nyitva- és 38 zárvatermő. A helyi mikroklíma azonban jó néhány mediterrán növényfajnak is tökéletes élőhelyet biztosít, így ezek békésen zöldellnek az őshonos növények mellett. Rengeteg bogár- és rovarfaj is képviselteti magát a területen. Egy évtizeddel ezelőtt állatsimogatóval is bővítették a látnivalókat. Így azóta a kistermelői, korabeli paraszti élet ezen részével, például a baromfiudvar lakóival, kecskékkel, nyulakkal is megismerkedhetnek az arborétumba látogatók.