Fejér megyei kastélyok: Fehérvárcsurgó

Fejér megyei kastélyok: Fehérvárcsurgó

Idegenvezetéssel nyitja meg látogatók előtt kapuit a Fejér megyei kastélyok egyik legszebbje, a Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó községben. De nem ez az egyetlen látnivaló a településen! Bár sokan úgy gondolják, főleg Ausztriában és Franciaországban vannak gyönyörű kastélyok, de ez nem így van. Magyarországon is sok főúri lak található, egyik szebb, mint a másik! A száz szobával és egy majdnem 50 hektáros parkkal is büszkélkedő fehércsurgói Károlyi-kastély az egyik legkülönlegesebb a Fejér megyei kastélyok között. Ráadásul mindenhez közel van, hiszen Székesfehérvártól mindössze 15 perces, de Budapesttől, Veszprémtől és Győrtől is csupán 1 órányi autózással elérhető.

Sokféle módon hasznosították a fehérvárcsurgói kastélyt

Miután 2013 és 2015 között felújították, a Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó egyes részeit más és más célra használják. Egyik szárnyában egy 23 szobás hotelt alakítottak ki étteremmel, könyvtárral, konferenciateremmel és hatalmas pincével. A két utóbbit rendezvényekre is ki lehet bérelni. A kastélyban kialakítottak egy kiállítóközpontot is, amit idegenvezető segítségével lehet bejárni. Az állandó kiállítás a kastély és a Károlyi család történelmét mutatja be, de időszakos tárlatokat is szerveznek a múzeum szakemberei, hogy folyamatosan frissítsék a látnivalókat.

Csak úgy tobzódik Fehérvárcsurgó látnivalók terén!

A Fejér megyei kastélyok közül kiemelkedő Károlyi-kastély mellett, sok érdekes dolog található még a környéken. Ilyen például a Fehérvárcsurgó vadaspark, ami amellett, hogy remek kirándulóhely, a tanulás terepe is, hiszen a látogatók új ismereteket szerezhetnek az ott élő állatokról. A vadaskert 2018-ban lett 100 éves, de a környéken már az őskorban is vadásztak elődeink. Ez nem meglepő, hiszen a terület fekvése kedvez a vadállatoknak. Vadaskertként először szarvasok, őzek és vaddisznók lakták, de 1910-ben Károlyi József gróf muflonokat telepített, megalapozva Európa legnagyobb muflonállományát. Bár 1956-ban teljesen kiirtották a muflonokat a katonák, akkora volt az éhínség, idővel újabb példányokat telepítettek be és mára több állatfaj is gazdagítja a vadaspark faunáját. A területen sétálva találkozhatunk hódok nyomaival, sőt, akár a szorgos jószágokat is megleshetjük munka közben.

Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó horgásztó tekintetében is el van látva

A pecázás szerelmeseit is várják a környéken, hiszen a fehérvárcsurgói horgásztóban – ami tulajdonképpen egy víztározó – remek zsákmány várja a horgászokat. Fogtak itt már 102 kilós harcsát, 38 kilogrammos pontyot és 23 kilót nyomó amurt is, hogy csak a legnagyobb trófeákat említsük. A horgásztó kialakítása nem véletlenül kiválasztott helyen történt. A Gaja patak medrét már a középkorban is gáttal kerítették el, így az új völgyzárót a régi helyén húzták fel. A sporthorgászat mellett strandolni is lehet a tó partján kijelölt helyeken. A horgásztó megközelítése könnyű, gépkocsival Székesfehérvár felől – Mór irányába haladva – a 81-es útról kell lefordulni Fehérvárcsurgó felé. Horgászni természetesen a szükséges engedélyek és jegy birtokában lehet.