Fejér megyei kastélyok: Lamberg-kastély, Mór

Lamberg kastély Mór

A Lamberg kastély Mór egy, Fejér megyében található kastély, mely Felner Jakab tervei alapján épült 1762 és 1766 között.

A Lamberg kastély története

A törökök kiűzése után a volt Móri járást egy Hochburg nevű udvari szállító vásárolta meg, akinek az egyik lányát egy Lamberg nevű gróf, Lamberg Ferenc Antal vette feleségül. A fent említett gróf elhatározta, hogy nyári rezidenciának egy kastélyt építtet Móron. Az általa megbízott építész Felner Jakab volt, a klasszicizáló késő barokk stílusúkastély tervezése és kivitelezése a méltán híres magyar építész nevéhez fűződik. 1763-ban egy földrengés olyannyira megrongálta a készülő kastélyt, hogy a grófnak egy ideig szüneteltetnie kellett az építkezést. 1810-ben ismét földrengés rázta meg az impozáns kastélyt, ekkor két oldalszárnyának nagy részét újjá kellett építeni. A főépületet és a melléképületeket egy-egy íves, zárt folyosóval kötötték össze, az ekkor felépített kőkerítéssel együtt pedig egy zárt udvar alakult ki. A bal oldali melléképület boltozata és falrendszere új, a jobb oldali az eredeti boltozatokat és elrendezést még részben megőrizte.

Mór látnivalók

A Lamberg kastély Mór Kulturális Központ

A kastély ma a Lamberg kastély Mór Kulturális Központnak ad otthont. Az emeleten a könyvtár működik, a tágas olvasóteremben irodalmi, kulturális és gyermekeknek szánt programokkal színesítik a palettát. A földszinti tereken a Móri Emléktár és Művészeti kiállítás állandó tárlatai tekinthetők meg. Ennek része a Magyarország első polgári származású miniszterelnökének tiszteletére létrehozott Wekerle Sándor emlékszoba, a közelmúltban restaurált Barokk szoba, mellette pedig az 1993 óta látható Helytörténeti gyűjtemény. A Vasarely-teremben – ami szintén az állandó tárlatok egyike – 31 szerigráfia látható a művész alkotásai közül. A kastély parkjában kialakított Sváb tájház az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani, megtekinthetők az 1900-as évek elejéről származó bútoraik, használati tárgyaik, népviseletük.

Kapucinus-templom és rendház – Mór

A Kapucinus tér keleti oldalának széles, lépcsőzetesen megközelíthető magaslatán 1701-ben épített templom Mór jellegzetes épülete. 1881. évi újjáépítése során először csonka tornyot kapott és csak évekkel később nyer­te el ma ismert formáját. Mindhárom oltár­képe Johann Norbert Baumgartner bécsi ka­pu­cinus festőtől származik. Az oltár mellett az 1848-ban meggyilkolt Lamberg Fülöp Ferenc vörösmárvány emléktáblája áll. A rendház a templo­mmal egy­be épített, nyolctengelyes kivitelű. Kb. 10000 kötetes, jó ál­la­potú rendi könyvtára van.

Mór programok

A Csetvei Pincészet idén 10 éve nyitotta meg kapuit a gyönyörűséges Móri Borvidéken, a Vénhegy lábánál. A birtok egy csendes kis zsákutcában, a Hársfa utcában található, ahol takaros kis sváb pincék emlékeztetik az arra járókat, hogy egy történelmi borvidéken járunk. Borkóstoló programjaikhoz kérhető hideg és meleg étel is, partneréttermektől, pinceprogramokkal egészülhet ki a borkóstoló. Náluk mindig a család tartja a kóstolókat, így tényleg első kézből tudják átadni a borhoz, Mórhoz kötődő borélményeket.