Fejér megye 8 érdekessége

Fejér megye 8 érdekessége

Fejér megye méltán népszerű célpont a belföldi utazók körében, ugyanis rengeteg érdekesség és látnivaló található itt. A térségben számos érdekesség megtalálható: kastélyok, várak, parkok, kirándulóhelyek és a Velencei-tó az egész család számára remek programokat biztosítanak. Akár hétvégi programot keres, akár hosszabb időre szeretne elutazni, garantált, hogy Fejér megye érdekességei elnyerik tetszését.

Csodálatos kastélyok és várak is megtalálhatók Fejér megyében

Fejér megye érdekessége közé tartozik a napjainkban arborétumként üzemelő Alcsútdobozon lévő Habsburg főhercegi kastély. A klasszicista stílusú kastély 1820-27 között Pollack Mihály tervei alapján épült. Az évszázadok során számos átalakításon esett át – 1880-ban állatkertet is létrehoztak a területén – míg 1950-ben egy tűzeset következtében leégett. A kastély körül elhelyezkedő parkot 1952-ben védetté nyilvánították és elkezdték kitisztítani. Napjainkra a főhomlokzat egy része és az 1880-as években, neoromán stílusban hozzáépített kápolna maradt fenn. A kápolna és a gyönyörű park napjainkra népszerű esküvői helyszínné vált. Az Alcsúti Arborétum 40 hektáros területe számos fajnak ad otthon – 540 különböző hazai és egyéb, ritka fajt csodálhatunk meg ide látogatva.

A Fehérvárcsurgón található hatalmas Károlyi-kastélyban napjainkra egy szálló és étterem is kialakításra került. Emiatt a 2013-15 között átépítésen és felújításon átesett romantikus épület rendezvényeknek és esküvőknek is kedvelt helyszínévé vált. Jelenleg teljes szépségében csodálhatjuk meg a kastélyt és a körülötte levő parkot is.

A megyeszékhelyen, Székesfehérvár Öreghegy városrészében csodaszép lovagvár várja a vendégeket. A Bory-vár lenyűgöző építészeti megoldásával garantáltan elnyeri majd az egész család tetszését! Napjainkban nagyszerű családi programoknak a helyszíne.

A napjainkra már teljes körű felújításon átesett Csókakő vára Fejér megyében igazi különlegességnek számít. A Vértes hegység szélén, a Csóka-hegy oldalában épült hófehér vár az egyetlen olyan középköri eredetű vár, amelyet a török időkben is használtak. A vár oldalából pazar panoráma tárul elénk, amelyben hosszasan gyönyörködhetünk, a különleges építészeti megoldások mellett.

A Martonvásáron található angol-neogót stílusú Brunszvik-kastély számos érdekességet tartogat az ide látogatóknak. A csodálatosan szép parkja mellett mindenképp érdemes meglátogatni a Beethoven emlékmúzeumot is, ahol megcsodálható Beethoven egykori zongorája és személyes levelezése is, amelyet a Brunszvik családdal váltott.

Kihagyhatatlan szabadtéri programok

Az ország legnagyobb régészeti parkját 1958-ban kezdték el feltárni a Székesfehérvártól 10 kilóméterre elhelyezkedő Tácon. A megtalált romai kori leleteket jelenleg a hatalmas park területén tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítóteremben állandó és időszakos kiállítások is látogathatók.

A Vértes hegységben, Gánton található elhagyott bauxit bánya kihagyhatatlan látnivaló! A közel 4 km hosszú tanösvény a kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes információkat nyújt, és végigkalauzolja az érdeklődőket a bánya teljes szakaszán. A tanösvény közel egy óra alatt végigjárható és ezalatt megismerkedhetünk a különböző ásványokkal is.

A Székesfehérváron található Fekete Sas Patikamúzeum 1975-ben, egy alapos restaurálást követően nyitotta meg kapuit az érdeklődőknek. Patikaként egészen 1971-ig üzemelt – azonban szerencsére az eredeti bútorok ma is megtekinthetőek.