Felhőtlen szórakozást ígér a székesfehérvári Koronás Park

Fejér vármegye székhelye ugyan bővelkedik a családi programlehetőségekben, ám a székesfehérvári Koronás Park okkal egy országszerte ismert pihenőterület. A kisgyermekes szülők számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nap mint nap elegendő programot szolgáltassanak a kicsiknek, lehetőség szerint olyanokat, amelyek nagy része a szabad levegőn végezhető.

Erre a célra egy kiváló alternatívát jelent a székesfehérvári Koronás Park, hiszen ha csak nem esik épp az eső, akkor itt hosszú órákat el lehet tölteni, gyakorlatilag életkortól függetlenül. Ráadásul igény szerint akár egy teljes napig tartó kirándulás helyszínéül is választhatjuk ezt a területet, hiszen a város egyik leggyönyörűbb környékén található. Az élménybeszámolók alapján a székesfehérvári Koronás Park felkeresése még abban az esetben is ajánlott, ha akár 1-2 órányi autóút távolságra élünk. Természetesen joggal merülhet fel a kérdés, mégis mitől ennyire népszerű ez a hely, ám a válasz alapvetően egyszerű. A titok ugyanis szinte kizárólag a családbarát környezet kialakításában rejlik.

A székesfehérvári Koronás Park története

A közel százezer főt számláló megyei jogú városban óriási igény mutatkozik az aktív időtöltésre, ám ehhez a betondzsungel közepén nagyon nehézkes megfelelő környezetet teremteni. A történelmi játszótérként üzemelő székesfehérvári Koronás Park erre a problémára született meg válaszként, átadására pedig 10 évvel ezelőtt, 2014-ben került sor.

Az egyik legnagyobb dilemmát magának a helyszínnek a kiválasztása jelentette, végül a Csónakázó-tó, valamint a Rózsaliget közvetlen közelében alakítottak ki egy területet, mely közel 2 hektáron terül el. Noha a kisgyermekek főként tiszta időben élvezhetik ki a kihelyezett játékokat, a játszótérnek van fedett része is, így némi csapadék sem szegheti kedvét a látogatóknak. További örömhír, miszerint a székesfehérvári Koronás Park minden része teljesen ingyenesen látogatható. Ráadásul nem csak a kicsikre gondoltak a kialakítás során, hanem a lombos sétány, a közelben lévő csónakázási lehetőség a szülőknek is felhőtlen nyugalmat és meghitt szórakozást ígér.

Természetesen maga a játszótér is különleges kialakítással rendelkezik, egyfajta történelmi stílus szerint lettek összeállítva a különféle elemek. Található is hatalmas szekér, míg a központban egy óriási középkori vár áll, amelyre többféleképpen is feljuthatnak a gyerekek. Emellett a szokványos kiegészítők is megtalálhatók a székesfehérvári Koronás Park kínálatában, szép számmal akad itt rugós játék, csúszdák, mászókák és persze hinták is. A kényelmet fokozza a mosdó, valamit a tanulást elősegítik a különféle interaktív elemek, bábelőadások is.

Székesfehérvár látnivalói több napos elfoglaltságot ígérnek

Amennyiben messzebbről érkezünk Fejér vármegyébe, úgy mindenképpen érdemes számolni azzal a lehetőséggel is, hogy inkább több napot eltöltünk a városban és egyúttal végig járjuk a nevezetességeket is. Szerencsére nem lesz nehéz dolgunk a program összeállítása során, hiszen Székesfehérvár látnivalói akár egy egész hétre elegendő elfoglaltságot biztosíthatnak.

Ha kisgyermekkel utazunk, akkor a székesfehérvári Koronás Park mellett feltétlenül látogassunk el az Árpád Fürdőbe, valamint a Csitáry G. Emil Uszoda és Strandfürdőbe is, hiszen a játszóterezés mellett a lubickolás az az elfoglaltság, amire a kicsik bármikor kaphatók. A Virágóra, valamint az Órajáték – amely hazánk történelmének egy-egy nagy alakját ábrázolják – olyan különlegességek, amelyeket hiba lenne figyelmen kívül hagyni.

Ezek mellett természetesen történelmi látnivalók sokasága is vár ránk, ott van például az Országalma a Városház téren, vagy az Európa szerte híres Bory-vár.  Székesfehérvár érdekességek tekintetében tehát bőven tartogat meglepetéseket. Amennyiben pedig élénken érdeklődünk a történelem iránt, úgy bátran távolabb merészkedhetünk, hiszen a nemesi birtokokból jócskán akad a közelben olyan, ami páratlan kialakításával azonnal rabul ejti a látogatókat.

Fejér vármegyei kastélyparkok

Míg ugyanis a székesfehérvári Koronás Park tagadhatatlanul a gyerkőcök fellegvárának tekinthető, addig a felnőttek számára sokkal érdekesebb célpontnak tekinthetők a valódi nemesi épületek és az azokat körül ölelő hatalmas parkok. A már fentebb is említett Bory-vár mellett páratlan látványt nyújt a Lamberg-kastély és persze a Fehérvárcsurgón található Károlyi-kastély is.

Azonban talán még az épületeknél is monumentálisabbak a kastélyparkok, amelyek nem ritkán több hektáron terülnek el. Mielőtt bármelyiket is meglátogatnánk, feltétlenül érdeklődjünk telefonon az elérhetőséget és a nyitvatartást illetően, ezek ugyanis gyakorta változhatnak, akár az aktuális programok függvényében is.