Karácsonyi versek a legkisebbek számára

Karácsony közeledésével, a gyerekek egyre inkább izgatottak, mivel ez az ünnep számukra is egy élményekben gazdag csoda.

Ünnepélyesebbé tehető a hangulat például, ha a karácsonyi vers sokaságából kiválasztunk egyet, ami a kicsiknek szól. A karácsonyfa alatt ezt a költeményt el lehet szavalni, hiszen az ilyen kis apróságokat rendkívül kedvelik a csemeték.

Mivel valóban bőséges a karácsonyi versek kínálata, minden korosztály megtalálja saját magának a megfelelőt.

A kiválasztásnál törekedni kell arra, hogy ritmusos, rövid és kifejezetten gyerekeknek szóló karácsonyi vers legyen. A nagyobbacska gyerekek már komolyabb versekkel is megpróbálkozhatnak. Egyrészt jó nyelvtani gyakorlásnak, másrészt memóriafejlesztésben is kiválóak a versek, harmadrészt a gyermeki léleknek is jót tesz egy csodaszép karácsonyi vers megtanulása.

A legtöbb gyerekeknek szánt karácsonyi versben a gyerekek számára érthető, és könnyen átérezhető képeket használnak a költők, míg a felnőttversek már sokkal “nehezebbek”, mélyebb mondanivalóval rendelkeznek.

Ahogy elhagyják a gyerekkort a legtöbb ifjú palánta elfordul az irodalomtól, a költészettől is. Ám, ha gyerekkorban ismerik, szavalják, és tanulják a verseket, akkor nagy az esélye, hogy ez a szeretet tovább is megmarad. Nem csak karácsonykor.

Ha édesanyaként vagy édesapaként nem tudja hol találna olyan művet, ami erről az ünnepről szól és segítene a döntésbe, akkor keresse fel az istenesversek.hu weboldalt.

Gazdag Erzsi, Donászi Magda, Weöres Sándor költeményeiből kedvére válogathat bárki. A gyönyörű és megható sorok olvasása közben, visszaidéződhet a gyermekkor melege.