Miért jó az agyváltós kerékpár?

Agyváltós kerékpár

Mivel temérdek fajtájú bringa vehető meg hazánkban a számos webshopnak köszönhetően, és itt nem csak a márkára és modellre kell gondolni, hanem a felépítésre is, jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik a legideálisabb bringa?

Sokan nem tudják eldönteni, hogy a láncváltós vagy agyváltós kerékpár bizonyul hosszú távon is jobb megoldásnak. Az utóbbit azért választják sokan, mert az a jó értelemben vett igénytelen rendszert takarja. Mivel ez egy zárt rendszer, a hátsó kerékagyban van a váltáshoz szükséges komponensegyüttes. Sőt, emellett az is pozitívum, hogy ezáltal sokkal nehezebben koszolódik, kevésbé sérül meg, és jóval kevesebb gondozást igényel, mint a külső váltó.

Az agyváltós kerékpár gyakran annyira strapabíró, hogy annak az elemeit körülbelül 5 évente kell szerelőhöz elvinni karbantartás miatt. Ezzel szemben a láncos biciklinél jobban oda kell figyelni, mert például a láncváltónál a lánc nyúlásával cserélni kell a láncot, a hajtóművet és a hátsó fogaskerekeket is. Az agyváltós kerékpár kezdőknek igen jó választást jelent.