Mik lehetnek a derékfájás okai fiatal korban?

Egy egyszerű derékfájást otthon is kezelni lehet, de vannak esetek, amikor nem szabad halogatni, orvoshoz kell fordulni, hiszen komoly betegségek tünete lehet. A felnőttek esetében azt szokták mondani, hogy öt emberből négynél legalább egyszer kialakul olyan derékfájdalom, ami miatt mozgásképtelenné válik. Fiatal korban nem feltétlen az ízületi porckopás vagy éppen a sérv áll a háttérben, de már ilyenkor sem szabad semmibe venni és kezeletlenül hagyni.

Vajon mi lehet az oka a fiatalkori derékfájásnak? Van rá gyógymód? Ha igen, akkor mit tehetünk ellene?

A derékfájás okai

A derékfájás kezelése fiatal korban is rendkívül fontos, hiszen amit nem kezeltetünk időben, annak bizony súlyos következményei lehetnek később. Fiatalabb korban a fő ok a meghúzódott hátizmok, a sportolás közben szerzett sérülések, a túlzott terhelés, a rossz testtartás vagy a megerőltetés. Az elváltozások rendszerint a nem megfelelő emelés, egy hirtelen rossz mozdulat következtében alakulnak ki. Nem segít a mozgásszegény életmód sem, hiszen valljuk be, a mai fiatalok egyre többet lógnak az interneten, telefonoznak, videójátékoznak, ami során végig ülnek vagy fekszenek.

A problémát természetesen lehet kezelni, de fontos lenne megelőzni, valamint a tünetek megszüntetése után fenntartani az állapotot. A leggyakrabban a pihentetést szokták javasolni, valamint gerinctornát és életmódváltást. A komolyabb elváltozások esetében azonban orvosi terápiára lehet szükség, amibe beletartozik a gyógytorna és a gyógymasszázs.

Izomeredetű panaszok

Másik gyakori probléma a környező szövetek okozta panasz. Az izom és a lágyrész sérülékeny, ha fiatal korban valaki itt érez fájdalmat, akkor orvosi feladat a probléma forrásának a feltárása. Amennyiben a hirtelen mozdulat következtében fájdult meg a derék, abban az esetben az egyén nem használta a derék stabilizáló izmait, ezáltal a komoly teher a gerincoszlopra került. Ez főleg edzés alatt fordul elő, esetleg fizikai munka során, bár gyermekek esetében ez azért ritka.

Menstruációhoz köthető fájdalom

A fiatal lányok tisztában vannak azzal, hogy milyen fájdalmakat tud okozni a havi vérzés. Gyakran tapasztalnak menstruáció előtti és alatti derékfájdalmat, ami a méh felől sugárzik, a ciklus során pedig enyhülni szokott. Ez ellen sokat nem lehet tenni, egyedül a melegítés, a pihentetés segíthet valamelyest. Egyénfüggő, hogy kinek és mekkora fájdalmat okoz a menstruáció deréktájban.

Gerinc eredetű problémák

A gyerekeknél gyakran előfordulhatnak gerinc eredetű elváltozások. Itt fontos megemlíteni, hogy a tartós és hanyag ülés, a görnyedt testtartás mind okozhatnak gerincfájdalmat. Ilyenkor ugyanis a derék fokozott terhelésnek van kitéve, ami miatt az izmok túlfeszülnek, ezáltal görcsössé válnak. Ebből izomfájdalom alakulhat ki, ami olykor nagyon erős, kellemetlen. A derék feszes és merev, sajogni kezd, nem beszélve a gerincferdülésről, amit egyre több fiatalt érint napjainkban is. Minden második embernek enyhe vagy súlyos gerincferdülése van. Ez egy strukturális elváltozás a csontozatban, ami okozhatja a porckorongok, illetve a csigolyaízületek kopását. Ez azt jelenti, ha fiatal korban nem kezeltetjük, később még több problémát okozhat.

Kezelési megoldások fiataloknak

A módszerek szinte azonosak, tehát ugyanazokat a megoldásokat lehet alkalmazni a gyermekek esetében is. Vannak operatív, tehát műtéti kezelések, valamint ismert néhány konzervatív terápia is. Utóbbi az, amivel most foglalkozni fogunk, hiszen ilyenkor a háttérben nem áll súlyos betegség, a kiváltó okot kell megkeresni és kezelni.

Lehet ez gyógytorna, aminek célja egy alapos mozgásvizsgálat után passzív és aktív gyakorlatok végzése, amelyek megszüntethetik a derékfájás kiváltó okát, emellett erősíthetik az ízületeket és az izmokat. Néhány esetben szóba jöhet a gyógymasszázs, ahol a feszes derék izomzat kilazításával hozzájárulhatnak a terápia hatékonyságához.

Létezik továbbá manuálterápia, ahol kézzel kivitelezett, speciális műfogásokkal kezelik a gerincet érintő problémákat. A fizioterápia pedig természetes és mesterséges fizikai energiákat használva csillapítja a fájdalmat, enyhíti az izomfeszességet. Ha mindezek nem segítenek, akkor vannak gyermekek számára is alkalmazható gyógyszerek és krémek, amelyek enyhíthetik a tüneteket.