Mór látnivalók – ahol megszólít a történelem

Fejér vármegye északnyugati részén fekszik a harmadik legnépesebb települése és a Mór látnivalók bizony bőven tartogatnak meglepetéseket az ide látogatók számára. A Bakony, valamint a Vértes közt hosszan elnyúló völgyben fekvő várost alig valamivel több, mint 10 ezer ember lakja, mégis kedvelt turista célpontnak számít. A Mór látnivalók jelentős része történelmi örökségének köszönhető.

A török időkben ez a terület szinte teljesen elnéptelenedett, ám Mária Terézia közbenjárásának hála mezővárossá vált, így pedig fejlődésnek indulhatott. Jelentős eseménynek számít a környék történelmében az 1848-as csata, Perczel és Jellasics seregei közt, amely sorsfordító jelentőségű vereséggel zárult. Nem véletlen tehát, hogy a város közvetlen környezetében jó néhány vár és kastély található, szerencsére ezek java része kiváló állapotban maradt fenn. A lélegzetelállító építmények a Mór látnivalók közül is kimagaslóak, így megéri akár kizárólag ezekért ellátogatni erre a tájegységre.

Mór város igazi turista paradicsom

Noha hazánkban százszámra találni olyan helyszíneket, ahol tengernyi nevezetesség és látnivaló várja az oda érkezőket, Mór város még így is kimagaslik Fejér vármegye turista célpontjai közül. A mesébe illő domborzatnak köszönhetően a svájci Alpok hangulatát idéző területen jó néhány pompás szálláshelyet találhatunk, ráadásul mind a Balaton, mind pedig fővárosunk karnyújtásnyira van csupán. Mielőtt nekiindulnánk és belevetnénk magunkat a Mór látnivalók közé, érdemes egy komplett tervet készíteni, különösen, ha messziről érkezünk és több napig tervezünk maradni.

Mindenképpen tanácsos úgy kalkulálnunk, hogy a környék nevezetességeit autóval a legegyszerűbb és legkényelmesebb körbejárni, természetesen, ha szeretjük a kihívásokat, akkor kerékpárral is belevághatunk a kalandba. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Mór látnivalók közt okkal híres a város borvidéke, így aztán a különböző pincészetek felkeresésénél keresve sem találhatunk kellemesebb esti elfoglaltságot magunknak.

Itt találhatók Fejér megye kastélyai közül a legszebbek

A múlt századok történelmi örökségének legpompázatosabb darabjai kétségkívül a nemesi családok kúriái, no és persze a különféle hadászati épületek, várak megmaradt épületei. Hazánk bizonyos tájegységein ezekből jóval több maradt fenn – ez egyfelől a szerencsének, másrészt a földrajzi elhelyezkedésnek, útvonalaknak is köszönhető -. Fejér megye kastélyai közül több is a Mór látnivalók sorát ékesíti, ezért aztán vakációnk egyik kötelező eleme ezek felkeresése. A Láncos, más néven Luzsénszky-kastély a 18. század végén épült, nevezetessége a különleges kerítése.

Jelenleg a polgármesteri hivatal üzemel itt, így szabadon látogatható. Sokkal impozánsabb látványt nyújt a Fellner Jakab tervei által készült Lamberg-kastély, ami nem csak pompázatos épületével repíti el látogatóit a múltba, de a messze földön híres kastélyparkja is egész délutános elfoglaltságot jelent. Ha figyelembe vesszük azt is, miszerint a Mór látnivalók mellett a csákvári Esterházy-kastély, az enyingi Batthyány-Draskovich-Csekonics kastély, vagy épp a Vajtán található Zichy-kastély is közel található, akkor nem is kérdéses, hogy akár kizárólag a nemesi épületek felkeresése köré is építhetünk egy teljes nyaralást. Ráadásul ezek a programok a kicsik és a nagyok számára egyaránt rengeteg látnivalót tartogatnak.

Mór látnivalók – barangoljuk be a környéket

A Közép-Dunántúl hazánk egyik legcsodálatosabb régiója, amely páratlan természeti adottságokkal is rendelkezik. Az itt eltöltött napokat emiatt érdemes úgy megtervezni, hogy Fejér megye történelmi jelentőségű helyszínein, a Mór látnivalók mellett kellő idő maradjon a táj felfedezésére is. A Vértesi Panoráma Tanösvény például rengeteg hasznos információval ismertet meg minket, a különféle túraútvonalak közt pedig szép számmal akadnak komolyabb kihívást jelentők is, no és persze olyat is találhatunk, ami akár kisgyermekekkel is könnyedén teljesíthető.

Nem szabad kihagyni a Rétszilasi-tavak, vagy épp a Velencei-tó felkeresését sem, miképp az Alcsúti Arborétum is páratlan élményekkel kecsegtet. A Mór látnivalók tehát vitathatatlanul páratlanok, ám a környék nevezetességeit sem szabad figyelmen kívül hagynunk látogatásunkkor.

A sport szerelmeseit várja a Mór uszoda

A történelmi és néprajzi kalandok során jól esik átmozgatni megfáradt tagjainkat, erre pedig kiváló helyszínt jelent a Wekerle Sándor Szabadidő Központ. A Mór uszoda ugyanis még nagyvárosi viszonylatban is rendkívül jól felszerelt. Két hatalmas medencével várja a lubickolni vágyókat, de akár búvároktatáson is részt vehetünk. Természetesen nyaranta remek alternatíva a Városi strandfürdő is, mely ugyan a Mór látnivalók közt nem épp a legimpozánsabb, ám a célnak tökéletesen megfelel.