Nyitott tornatermek Székesfehérvár lakosainak

Nyitott tornatermek Székesfehérvár

A Nyitott Tornatermek Székesfehérvár program egyedülálló a maga nemében, hiszen professzionális módon, 2004 óta támogatja az amatőr- és tömegsportot. Segítségével azok is rendszeresen tornázni kezdtek, akiknek korábban nem volt erre lehetőségük.

 Ugyan Székesfehérvár futás szempontjából nem mindenkinek jelent ideális sportágat.  Hogy egészségesebbé tegyék a városlakókat, a helyi önkormányzat forradalmi kezdeményezéssel állt elő 2004-ben. Ekkor indították ugyanis útjára a Nyitott Tornatermek Programot, ami most már 25 helyszínen várja az egészségesebb életre vágyókat. A Nyitott Tornatermek Székesfehérvár Egészségfejlesztési Tervének kiemelt része. Ennek értelmében, a tanítási szüneteket és ünnepnapokat leszámítva, a városi iskolák tornatermeiben szakképzett edzők, gyógytornászok tartanak ingyenes órákat fiataloknak, időseknek, férfiaknak és nőknek.  Azt, hogy az iskolák tornatermeit választották ki erre a célra, több dolog is kézenfekvő volt. Egyrészt így könnyen biztosítható a megfelelő infrastruktúra, hiszen a városban ezek a helyek kihasználatlanok a délutáni és esti órákban, amikor a foglalkozásokat tartják. Másrészt, mivel a városban elszórva helyezkednek el az iskolák, senkinek sem kell sokat utaznia a legközelebbi lehetőségig, ez pedig nagymértékben javítja a sportolási kedvet.

Jóga óra Székesfehérvár

Az idősebbek is szeretik a Nyitott Tornatermeket Székesfehérváron

A nyugdíjas korosztályba tartozóknak a rendszeres testmozgás elengedhetetlen annak érdekében, hogy sokáig egészségesen éljenek. Ráadásul a fizikai aktivitás segít enyhíteni az esetlegesen már elkezdődött csontritkulást és az izomzat erejének visszaszerzésével a mozgásszervi mobilitás is visszanyerhető. Ennek a korcsoportnak azonban speciális mozgásformákra van szüksége, de nem mindenkinek van lehetősége a személyi edzés Székesfehérvár opciót választania. A program során heti 1-3 alkalommal, gyógytornász vezetésével várják a nyugdíjasokat egy kis átmozgatásra. Természetesen díjmentes minden óra, így senkinek sem kell lemondania a testmozgásról. Ezen a módon a gyógytorna Székesfehérváron széles körben ismertté vált, ráadásul remek társasági program a közös tornázás.

Nyitott tornatermek Székesfehérvár

Népszerű a női torna és a jóga Székesfehérváron

A nők egészségének megőrzése nem könnyű, hiszen a hormonális változások, a gyermekvállalás, de az egyéni adottságok egyaránt negatív hatást gyakorolhatnak a testre, ilyen például az inkontinencia megjelenése. A megfelelő mozgásformákkal, például a zenés női kondicionáló tornával vagy jógával a test összes izma, így a medencefenék izomzata is megerősíthető. Ezáltal, az egészségmegőrző és egészségjavító mozgásformák segítségével sok egészségügyi probléma elkerülhető, elodázható. A mindennapi stressz oldására is tökéletes módszer a hetente többszöri edzés.

Az ovisok is rajonganak a tornáért

Ugyan az óvodákban rendszeresen van „tornaóra”, a kicsik energiája kiapadhatatlan, ezért számukra is szerveznek foglalkozásokat a Nyitott Tornatermek Székesfehérvár Programon belül. Az ovis tornának hatalmas a népszerűsége a gyermekek között, de a szülők is élvezik, hiszen nincs annál jobb érzés, mint látni, hogy a csemeténk jól érzi magát.

Nyitott tornatermek Székesfehérvár

Speciális igényeket is kielégítenek az edzések a Nyitott Tornatermek Székesfehérvár Programban

A különböző sportágak mellett, speciális mozgásformák is elélhetőek a programban, például a diabétesszel, magas vérnyomással, szívbetegséggel küzdő személyeknek is biztosított a megfelelő típusú edzés. Ha szükséges, a gyógytornászok és szakképzett edzők tanácsot is adnak az egyes mozgásformákkal kapcsolatban és segítenek a helyes életmód kialakításában.

Csak néhány dologra van szükség, hogy megteljenek a nyitott tornatermek Székesfehérváron

Ahhoz, hogy valaki csatlakozzon a program kiválasztott elemeihez, nem kell sok minden. Elég egy tiszta talpú, sportolásra alkalmas lábbeli, kényelmes sportruházat, illetve az adott sportághoz szükséges, saját sporteszközök, például ütő a tollaslabdához, asztaliteniszhez, vagy éppen polifoam matrac. Fontos tudni, hogy a foglalkozásokon mindenki a saját felelősségére vehet részt, a belépés pedig érkezési sorrendben történik!

Családi és csapatoknak szóló programokkal is várnak a Nyitott Tornatermek Székesfehérváron

A különböző edzések mellett, családi sporteseményekkel is várják a mozogni vágyókat a nyitott tornatermek Székesfehérváron. A családi sportnak számító asztalitenisz, a tollaslabda közös programként szerepelhet a naptárban. Az olyan csapatjátékokban pedig, mint a kosár- és röplabda, valamint a floorball, a teremfoci és a teke, egyszerre egy egész közösség lelheti örömét.

Családi pingpong mérkőzés Székesfehérvár

Az emberi kapcsolatokra is jó hatással vannak a közös edzések

A sportfoglalkozások nemcsak testileg, de lelkileg is nagy változást hoznak az emberek életébe. Gyakran szövődnek barátságok az edzések közben és idővel a barátok, barátnők már közös programként tekintenek a heti órákra. Ugyan Székesfehérvár uszoda szolgáltatásokkal is jól áll, sokaknak az úszás magányos sportnak számít, ezért ők, ha társaságra vágynak, a Nyitott Tornatermek Programjait veszik igénybe.