Székesfehérvár látnivalók: a Bory-vár

Székesfehérvári látnivalók: a Bory-vár

Székesfehérvár látnivalók tekintetében számos turisztikai vonzerővel rendelkezik. Közöttük is előkelő helyet foglal el a Bory vár. A város egyébként is figyelmet érdemel, legtöbben mégis csak átutazóban látnak belőle ezt-azt. A Bory vár az északkeleti Öreghegy területén található és sokan csak a székesfehérvári Tadzs Mahalnak nevezik. Honnan ered az elnevezés? Milyen történelem társul a nevezetességhez? Cikkünkben Székesfehérvár nevezetességei közül ennek járunk utána.

Magánbirtokból a szerelem szentélye

Elég csak rápillantani a Bory várra és máris látható, hogy nem egyszerűen egy hagyományos várról van szó. Bory Jenő építész és szobrászművész tevékenységére is visszavezethető ez. Történt ugyanis, hogy a szakember hétvégi telkéhez birtokot vásárolt a Mária-völgyben. Présház, pince és szőlő is megtalálható volt a területen, amit fejleszteni kezdett, ehhez pedig az anyagi forrást szobrászmunkáiból teremtette elő. Ennek nyomai egyébként a Bory vár megjelenésén is megmutatkoznak a látogatók legnagyobb örömére.

Maga az építkezés 1923-ban kezdődött és feleségével együtt dolgoztak a díszítéseken. A művész saját otthonában hunyt el 1959-ben, ám a vár utómunkálatai ezt követően is zajlottak, egészen 1964-ig. A művészet és az alkotás szeretete nemcsak a férfit jellemezte, hanem feleségét is. Komócsin Ilona műtermet is kapott a várban. A kreatív tevékenység szerelmesei tanulmányaik során ismerkedtek meg és nem kisebb művész volt tanáraik sorában, mint Székely Bertalan.

Székesfehérvári látnivalók: a Bory-vár

A székesfehérvári Tadzs Mahal

Miért nevezik a székesfehérvári Tadzs Mahalnak? A válasz egészen egyszerű. Az indiai építményt San Dzsahán felesége emlékére emelte, aki szülés során hunyt el. A székesfehérvári látnivalók között legalább olyan kedveltnek számít a Bory vár, mint annak indiai megfelelője. Egyfajta lenyomata az épület a pár közös alkotásainak és annak, miként kötött össze két embert a művészet szeretete. A Bory vár annak is tökéletes mintapéldája, hogy a boldog párkapcsolat miként hoz létre olyan elképesztő eredményeket- esetünkben művészeti alkotásokat- amelyek haláluk után is tovább élnek és hirdetik a szerelem erejét.

Ma is látogatható

A Bory vár látványára napjainkban is rácsodálkozhat a látogató. Bár az örökösök tulajdonában van, de magánmúzeumként felkereshető, a hét minden napján 9 és 17 óra között. A belépőjegy felnőtteknek 1800 Forint, nyugdíjasoknak és diákoknak 900 Forint. Nemcsak a műalkotások tekinthetőek meg, hanem az elképesztő kert, a tornyok és a vár helyiségei is bejárhatóak. Az egész családnak kitűnő kikapcsolódást ígérő vár-túra egyúttal művészeti alkotásokkal is megörvendezteti az arra nyitott szemeket. Ha Székesfehérvárra utaznak és céljuk a Bory-vár felkeresése, akkor érdemes ezt a tavasztól őszig terjedő hónapokra időzíteni, ugyanis télen zárva tart.
Székesfehérvári látnivalók: a Bory-vár

Székesfehérvár látnivalók: egymásra épülő művészi alkotások sora

A Székesfehérvár nevezetességei között nagy népszerűségnek örvendő épületegyüttes tulajdonképpen konkrét alaprajzzal sem rendelkezett soha, hiszen az alkotó minden évben valami újat hozott létre a területén, kiegészítette korábbi műveit. A boltívek, a mesésen egymáshoz kapcsolódó tornyok és a lenyűgöző szobrok a romantika kedvelőinek tetszését is garantáltan elnyeri majd. Nemcsak műtermei érdemelnek figyelmet, hanem a vár minden négyzetmétere, hiszen egymást érik a felbecsülhetetlen értékű műtárgyak, profizmusról árulkodó szobrok.
A Bory vár sajátossága talán éppen abban rejlik, hogy eredetileg koncepció nélkül épült fel, mégis olyan látványos és egyedi összkép született belőlel, ami elkápráztatja a művészet szerelmeseit. Megérteni sem túl nehéz az épület és a kialakított konstrukció mondanivalóját, hiszen minden ízében a szerelemről és annak tárgyiasult kifejezéséről tanúskodik. Székesfehérvár látnivalók között barangolva, mindenképpen megéri beiktatni ezt a látnivalót a programok sorába. Szánjunk rá időt, amit megérdemel a szerelem és a kreativitás sajátos egyvelegéről árulkodó építmény. Kiállításai, építészeti megoldásai és műtárgyai minden korosztálynak sajátos mondanivalóval szolgálnak.