Tabajdi Mezítlábas park: kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak

tabajdi mezítlábas park

Fejér vármegyében járva többféle program közül válogathatunk. A térség egyik érdekessége az ingyenesen látogatható Tabajdi Mezítlábas park, amely remek kikapcsolódást nyújt az egész család számára. De vajon mit is jelent ez az elnevezés egész pontosan és mire számíthatunk a séta alatt? Tartson velünk és merüljön el a témában!

Remek kikapcsolódás az egész családnak

A kialakított területen nagyjából fél órás sétát tehetünk, közben pedig fokozatosan tájékozódhatunk a különféle anyagokkal kapcsolatban. A sétára kisgyermekekkel is bártan elindulhatunk, mert biztos ők is élvezni fogják a mezítlábas felfedezést és a séta végén a jól megérdemelt játszóteret. Ha egy igazi családi napot szeretnénk, akkor a park területén kialakított tűzrakóhelyen még sütögetési lehetőséget is biztosítanak. A park közelében kialakított állatsimogató garantáltan elnyeri majd az egész család – különösképp a kisebbek – tetszését.

A mezítlábas ösvényről gyönyörű panorámában is gyönyörködhetünk. Utunk során a Vértest és a közelben levő dombokat is megcsodálhatjuk.

Mi az a mezítlábas park?

Ahogy a neve már jól sejteti, ez egy olyan mesterségesen kialakított park, ahol kifejezetten mezítláb jó sétálni. A cipőtől való megszabadulás sokszor megkönnyebbülést jelent egy fárasztó munkanap után – különösen igaz ez a meleg nyári hónapokban. A Tabajdi Mezítlábas parkban egy kb. 800 méteres hosszúságú sétányt alakítottak ki, többféle járófelülettel.

Milyen anyagokon sétálhatunk a Tabajdi Mezítlábas Parkban?

A sétánk során 21 különböző felületen sétálhatunk és tapasztalhatjuk meg egyensúlyérzékünket és a talpunk érzékenységét. Az anyagok között különböző méretű farönköket, téglaburkolatot, bazalt köveket és süppedős tőzeget is találunk. Sétánk során folyami kaviccsal feltöltött, fenyőkéreg, és még a belvárosi utcaköveken is lépdelhetünk.

A különféle anyagok más-más érzetet nyújtanak, amely által sokféle tapasztalatot szerezhetünk. Kipróbálhatjuk, hogy milyen érzés fenyőtobozon, egy hosszában felhasított fahasábon, vagy egy hűvös patakban sétálni.

mezítláb járás előnyei

Milyen előnyökkel jár, ha mezítláb járunk?

A kikapcsolódáson túl számos egészségügyi előnye is van a mezítláb járásnak. Cipő nélkül lábaink megkönnyebbülhetnek, a különböző felületű természetes anyagokkal igazi masszázsélményt biztosíthatunk a talpunknak. Javítja az egyensúlyérzéket és fejlesztő hatással van a testtudatra is. Lábaink képezik testünk alapját, ezáltal egész testünk statikájáról, tartásáról is gondoskodnak.  A lábainkat érintő problémát a szervezetünk egészére hatással vannak.

A cipő időszakos elhagyásával megóvhatjuk lábainkat a különféle ortopédiai elváltozások kialakulásától is. Ez a fajta mozgás gerincet érintő deformitások és a lúdtalp kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.

A mezítlábas járás lábizmainkat erősíti, amely egyúttal azt eredményezi, hogy az alsó hátizmainkat kevésbé terheljük a séta során. A különféle anyagokon történő séta reláxáló hatással is bír és segít kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből.

A testtartásunk is javulhat a cipő nélküli sétálástól!

A mezítláb járás számos előnye közül az egyik legfőbb, hogy ezáltal sokat tehetünk a testtartásunk javulásáért. A párnázott kialakítású lábbelit viselésének következtében nemcsak egyensúlyunk romolhat, hanem a mozgás tartományát is csökkenthetjük. A mezítlábas séta minden korosztálynak javasolt, hiszen ezáltal olyan izomcsoportokat is mozgásra bírhatunk, amelyek cipőben nem aktiválódnak. Különösen jótékony hatást fejt ki ez a fajta mozgás a gerincproblémával rendelkezők és az ülőmunkát végzők egészségi állapotában.

A mezítláb járás különösen olyan természetesen talajon ajánlott, amely egyenetlen. Ezáltal lábaink folyamatosan egyensúlyozásra sarkalljuk, amelynek következtében lábaink izomzata fejlődni fog.

Ahogy mindenben, úgy a mezítláb járásban is törekedjünk a fokozatosságra. Ha csak most ismerkedünk ezzel a fajta sétával, akkor először csak kisebb időre próbálgassuk. Az egészségünk érdekében pedig keressük fel minél többször a Budapesttől mindösszesen 45 km-re található Tabajdi Mezítlábas parkot!