Tökéletes hétvégi program a Velencei hegység túra

Velencei hegység túra

Ha úgy érzi, hogy szüksége van egy kis szünetre a karantén egyhangúsága miatt a következő hétvégén, a Velencei hegység túra célpontok tucatját kínálja Önnek ehhez! Sajnos a jelenlegi pandémia miatt nem tölthetjük az időt a barátainkkal és a rokonainkkal, mivel a karantén korlátozza a társas összejöveteleket. Viszont azok, aki aktívan szeretnének kikapcsolódni a közeli családtagjaikkal, könnyen megszervezhetnek egy hétvégi kirándulást a Pákozdi ingókövekhez vagy az Angelika-forráshoz.

Feltöltődés páratlan és csendes környezetben

Feltehetőleg Önben is sokszor felmerült az utóbbi időben a kérdés, hogy mely helyeken lehet a legjobban elkerülni a nagy tömeget? A médiából egyre csak azt halljuk, hogy mindenképpen mellőzni kell a leglátogatottabb és legnépszerűbb helyeket, mivel mások is ellátogatnak ezekhez, gondolván, hogy ott nem sok emberrel találkoznak majd. A Velencei hegység túra lehetőségei félreeső úti célként olyan helyszínt kínálnak, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia annak, aki a természet csendjére vágyik. Az északi oldalon a Velence hegység túra alkalmas útvonalai a tapasztaltabb hegymászóknak ideális, míg a tó déli partján található sík terület azoknak, akik fizikailag kevésbé megterhelő élményre vágynak.

Velencei-tó

A nyári időszakban ez a régió a buja és zöld növényzetének köszönhetően, tökéletes menekülési lehetőségként szolgál a meleg elől, az őszi szezonban pedig a levelek több száz különböző színben pompáznak, amit kár lenne kihagyni annak, aki értékeli a természet apró csodáit. De igazából nem is számít, hogy melyik évszakban látogatunk el erre az elbűvölő helyre, ha a célunk az, hogy távol érezzük magunkat a város zajától.

A család kedvenc kirándulási helye

Velence, a tóval és a hegységgel együtt, kedves és hangulatos üdülőváros, Budapesttől mindössze 50 kilométerre. A kiváló természeti adottságainak és földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, a város a felnőttek és a gyermekek körében egyaránt népszerű. A látogatók száma nyáron évről-évre növekszik, mivel a Velencei-hegység és a tó környéke a legmelegebb napokban is sok vidám tevékenységet kínál. A Velencei hegység túra célkitűzésként ideális hely a bicikliseknek is, mivel a kerékpárutak könnyen megközelíthetőek a szomszédos városokból, de az igazán lelkes túrázók ezt a csodálatos tavat meg is kerülhetik.

Velencei bicikli túra

Hódítsa meg a vadregényes tájakat!

A Velencei-hegység látnivalói sok izgalmas és érdekes felfedezést tartogatnak a túrázás kedvelőinek. Az első megállóként mindenképpen érdemes beiktatni a Pákozd-Sukorói Arborétumot és Vadasparkot. Tegyen egy kellemes sétát a tanösvényen a környező erdőben és ligetben, majd nézze meg a szemkápráztató tájat a magas kilátóból. Végezetül szusszanjon egyet a szebbnél-szebb vadvirágokkal borított réten. A kicsik nagyon jól érzik magukat az erődre emlékeztető játszótéren, ahol egészen közelről tanulmányozhatják az emukat, a vaddisznókat, az őzeket és a gímszarvasokat. A Velencei hegység túra állomásai lehetőséget kínálnak egyes ritka madárfajok megpillantására és az énekük meghallgatására.

Velencei hegység ritka madár

A tavat körülvevő városokba és falvakba látogatva, számos izgalmas és gyönyörű látványosság közül választhatnak a kalandra vágyók. Ezek közül kiemelkedik a neves magyar író Gárdonyi Géza Emlékháza, a Dinnyés központjában elhelyezkedő Várpark, a Dabasi Halász-kastély és a Sukoró Néprajzi Ház.

Ez még nem minden, amiben itt része lehet a kirándulóknak. A Pákozdi ingókövek szintén kihagyhatatlan látnivalóként szolgálnak. Ezek a furcsa sziklaalakzatok évmilliók óta mozdíthatatlanul állnak a Velencei-hegységben. Bár úgy tűnhet, hogy egymás tetején egyensúlyoznak és éppen összeomlani készülnek, valójában meglehetősen stabilan állnak. A Pákozdi ingókövek arra csábítják a látogatókat, hogy azok megmásszák, a kihívás és a kilátás miatt egyaránt.

Természetközeli élmények Budapesttől nem messze

Feltétlenül érdemes beiktatni a látnivalók közé a Velencei-tó közelében található Sukorót is. A város meglehetősen kicsi és a turisták sem gyakran látogatják, de maga a terület csodálatos természeti kincsekben bővelkedik. Itt lehetőség van átkelni több idilli völgyön, amelyek a Velence-hegység túra útvonalainak egyik legmagasabb pontjára vezetnek, egészen a sziklatömbökből feltörő Angelika-forrásig. Ezek a helyszínek egész napos családi programot biztosítanak.

Velencei hegység túra

Egy biztos, a Velencei hegység túra állomásainak felfedezése után, a család apraja és nagyja farkaséhes lesz. Szerencsére a közelben nincs hiány a hangulatos kávézókból és éttermekből. Amennyiben az erőnk és az időnk engedi, akár le is mehetünk a folyóhoz, ahol ínycsiklandozó lángost és palacsintát árusítanak.

A Velencei hegység túra szempontjából igazán egyedülálló terület, amit nem szabad kihagynunk a virágillatot árasztó tavaszi hétvégék alatt. A főváros közelében kevés olyan hely van, ami ennyire sokféle módot kínál a városi élet ritmusából való elszakadáshoz. Gyönyörű strandok, túrázási helyek, kulturális emlékművek és ritka növények várnak arra, hogy felfedezzék. Tehát, ha szeretné magát közelebb érezni az anyatermészethez, vesse bele magát a kalandba!