Turisztikai látnivalók Fejér megyében – Csókakő vára

Fejér megye látnivalók: Csókakő vára

Fejér megye bővelkedik érdekes helyekben, hiszen ott van a Velencei-tó, de a a gótikus stílusban felépített Csókakő vára sem hagyható ki. Legyen szó télről, nyárról, tavaszról vagy őszről, a Fejér megye látnivalók között minden évszakban van olyan, amit érdemes felkeresni.

Csókakő vára a magasból óvja a környéket

A Vértes déli szirtjén egy csodás, szikrázóan fehér falú erődítmény tekint le a környező vidékre. Ez a tündérmesébe is beillő építmény Csókakő vára. Az egész évben látogatható épületegyüttesről már 1299-ben is készült írásos emlék, de egyes források szerint, már korábban is állt ott a terület védelmét szolgáló vár. Idővel a falak romlásnak indultak, de az elmúlt évtizedekben rendszeresen végeztek felújítási munkálatokat a szakemberek. Nemcsak maga a vár meglátogatása nagyszerű turisztikai program, de a Csókakő várát körülvevő táj, a Móri-árok és Keleti-Bakony is várja a kirándulókat a Vértesen kívül. Csókakő vára megközelítőleg negyedórás, kényelmes sétával érhető el a falu melletti parkolóból, de azok, akik kalandra vágynak, egy meredekebb ösvényen is felmehetnek.

Csókakő vára

A természet csodás titkait rejti az ártér

Csókakő vára régi falainak szöges ellentéte az ártéri kiránduló útvonal, ami a természet otthona. Rácalmásról indul a Duna Ökoturisztikai Központ tanösvénye, ami végigvezet a Nagy-szigeten, illetve olyan ártéri sétautakat is találhatunk, amelyeken végighaladva megismerhetjük a helyi állat- és növényvilágot. Sok kirándulóhellyel szemben, itt érdemes alaposan felöltözni zárt ruházatban, valamint felszerelkezni nagymennyiségű szúnyogriasztóval. Ezek a vérszívók ugyanis tömegével tanyáznak a nedves környezetben és igencsak szeretik a látogatókat.

Itt koronázták meg a magyar királyokat

Székesfehérvár egykor a magyar koronázó főváros volt, ennek emlékét mindenhol megtalálhatjuk a történelmi városközpontban. A nemzeti emlékhelyként nyilvántartott középkori bazilika és romkert hamisítatlanul középkori hangulatú. A püspöki palota, a székesegyház és az ahhoz tartozó könyvtár, ami megközelítőleg 60.000 kötetet rejt, építészeti remekműnek számítanak.

Nem kell Indiáig menni a halhatatlan szerelem bizonyítékáért

Míg Csókakő vára a környék védelmét szolgálta, addig Nádasladányban a Nádasdy-kastélyt a bánat és a szerelem hangulata járja be a mai napig. Egykori tulajdonosa, Gróf Nádasdy Ferenc újítatta fel Tudor-stílusban az épületegyüttest és látta el a kor legmodernebb találmányaival, hogy imádott felesége, Zichy Ilona kedvében járjon. Amikor az asszony elhunyt, a gróf magába zuhant és minden szobát úgy hagyott, ahogy felesége életében volt, így őrizve meg szerelme emlékét. Szintén a romantika hozta létre a Bory-várat, amit 40 éven át építette tulajdonosa, a festőművész Bory Jenő a XX. században. A felesége iránt érzett szerelmének emlékére létrehozott épületegyüttes egyszerre viseli magán a barokk, a rokokó, a copf és a reneszánsz legszebb elemeit.

Nádasdy-kastély

Az időutazás nem a fantázia szülötte

A táci Gorsium területén található Magyarország egyik legnagyobb római korból származó lelet együttese. A régészeti parkban csarnokok romjait, de lakóépületek maradványait is megtalálhatjuk. A parkban rendszeresen tartanak korhű rendezvényeket is, amelyek segítségével még jobban megismerhetjük az ókori Róma provinciájában élő polgárok életét.

Fejér megye látnivalók – titkos kódra utaló jeleket találhatunk egy kastélyban

Csókakő mellett, más főúri épület is található Fejér megye látnivalók között. A dégi Festetics-kastély épületeiben több, a szabadkőművesekre utaló jelet találhatunk, ezt a titokzatos rendet több kutató is a templomos lovagokkal hozta összefüggésbe. A sokak szerint legszebb Festetics-kastély körül található gondozott angolpark már önmagában is megér egy kirándulást. Amikor azonban belépnek a látogatók az épületbe, ott csapja meg igazán őket a múlt lehelete.

Örök klasszikus a Velencei-tó

Ha természetes víz közelébe vágyunk, Magyarország harmadik legnagyobb tava, a Velencei-tó ideális választás. Nemcsak strandolni lehet a partján, de különböző vízisportoknak is hódolhatunk, legyen szó kenuzásról vagy vízisíelésről.