A futás hatása: miért válasszuk ezt a mozgásformát télen is?

futás hatása

A rendszeres testmozgás alapvető része az egészséges életmódnak. Sokan testsúlycsökkenés céljából döntenek a kocogás mellett, azonban a futás hatása nem merül ki a csinos külalak megteremtésében, hanem ennél sokkal többet tesz. Tartson velünk és tudjon meg többet!

Az egyik legfőbb előnye ennek a mozgásformának, hogy csupán egy megfelelő futócipőre van szükségünk az elvégzéséhez. Azt azonban nem szabad megspórolni, mert egy jól megválasztott futócipő az ízületeket is védi és megóvhat a derékfájdalomtól is.

Súlycsökkenést és csinosabb külsőt eredményez

A fogyni vágyók előszeretettel húznak futócipőt és nem véletlenül! A futással – legyen az bármilyen intenzitású – rengeteg kalóriát éget el a szervezetünk. A súlycsökkenés számos pozitív hatást eredményezhet, többek között nőhet az önbizalmunk is.

Emellett az immunrendszert is erősíti, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A futása hatása erősíti a szívizmot és segíti a koleszterin és a vérnyomás értékeinek javítását is. Több tanulmányban kimutatták, hogy a rendszeresen kocogók várható élettartama is magasabb.

A futás hatása endorfint szabadít fel

A futást végezhetjük a szabadban, futópályán vagy konditeremben is, a pozitív hatása egyik esetben sem marad el. Sokan nem is gondolnák, hogy mentálisan milyen pozitív hatást gyakorol szervezetünkre a rendszeres testmozgás! A futás egyik legfőbb hatása, hogy boldogabbá válhatunk általa. Csupán fél óra futás is segítségünkre van abban, hogy vidámabbá váljunk, mert a mozgás közben agyunk endorfint szabadít fel.

Az egyik legjobb stresszcsökkentő módszer

Már a boldogsághormonok felszabadulása is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé legyünk stresszesek. De emellett ez a mozgás – a kerékpározáshoz, gyalogláshoz és úszáshoz hasonlóan – megemeli a szerotonin sejtek számát is. Ezáltal a futás hatására könnyebben le tudjuk győzni a stresszt is.  A futás hosszútávon csökkenti a stresszhez kapcsolható megbetegedések pl. depresszió, migrén kialakulását is.

A futás hatása a mentális egészségünkre

A rendszeres aerob testmozgások jótékonyan hatnak a koncentrációnkra, valamint a memóriára is. Éppen ezért bármilyen életkorban érdemes ezt a mozgásformát előnyben részesítenünk.

A futás hatása: az alvást is támogatja

A rendszeres testmozgás abban is a segítségünkre van, hogy mélyebben és pihentetőbben tudjunk aludni. Emellett könnyebben tudunk elaludni is.

Hogyan kezdjünk el futni?

A lényeg, hogy pozitív élmény legyen a futás, ezért semmiképp se erőltessük túl magunkat. Az első célunk a kényelmes tempó megtalálása legyen, mert ha túlerőltetjük magunkat, hamar kifulladhatunk. Gyaloglással kezdjünk és fokozatosan kezdjünk el futni. Kezdetben érdemes váltva végeznünk ezeket a mozgásformákat: 1 perc lassú futást követően 1 perig intenzíven gyalogoljunk.

futás hatásai

Hogyan kezdjünk el télen futni?

A téli, hideg idő sokakat elrettent a szabadban történő futástól. Természetesen ilyenkor igénybe vehetjük az edzőtermekben található futógépeket is, azonban, ha a szabadban történő sportról sem kell lemondanunk. Immunrendszerünk erősítéséért sokat tehetünk, ha minden évszakban végzünk testmozgást a friss levegőn!

A téli futáshoz egy erősen tapadó futócipőre lesz szükségünk, amely megakadályozza, hogy a hóban elcsússzunk. Ebben az időszakban több figyelmet érdemes fordítani a bemelegítésre, hogy garantáltan elkerüljük a sérüléseket. Az izmaink a hidegben nehezebben melegszenek be, ezért szánjunk rá megfelelő időt.

A helyes öltözék megválasztásával könnyen felvehetjük a harcot a hideggel. A legfontosabb, hogy rétegesen öltözzünk fel, de ne öltözzünk túlságosan melegen. A kezek és a fej védelme kiemelten fontos télen, ezért viseljünk futáshoz való sapkát és kesztyűt is. Érdemes egy könnyű sállal védeni a torkot is.

Futás közben a megfelelő légzés télen is nagyon fontos. A levegő könnyebben felmelegszik, ha az orron szívjuk be és a szájon fújjuk ki. Amikor hazaérünk, meleg vízzel fürödjünk le és ne feledkezzünk mega nyújtásról sem!