Etyek látnivalók és programok

etyek látnivalók

Etyek látnivalók tekintetében nagy választékkal rendelkezik. Nem csupán a borkedvelőknek nyújt remek turisztikai célpontot a nagyközség. Az Etyek-Budai borvidék a legjobb turisztikai programoknak számítanak annak, aki szereti a remek borokat. Ez nem meglepő, hiszen a jól megszervezett Etyek bortúra során több pincészet borait lehet megkóstolni, néhány házias finomsággal egyetemben.

Közel a fővároshoz, mégis egy másik világban találjuk magunkat Etyeken

Mivel Budapesttől mindössze 26 kilométerre helyezkedik el ez a Fejér megyei nagyközség, igencsak közkedvelt a fővárosból kiszabaduló, pihenni vágyó borkedvelők között Etyek és környéke. A település különleges elhelyezkedése már időszámításunk előtt 9000 évvel is vonzó volt az emberek számára. Az ősemberek lakóhelye fölé rómaiak húztak házakat, majd a honfoglaló magyarok közül is sokan letelepedtek itt.

Ezek az etyeki programok várják a látogatókat

Etyek látnivalókban igen gazdag, hiszen a környékén találhatjuk meg a Korda filmparkot, amit bejárva úgy érezhetjük, mintha magunk is a Hollywood-i álom részesei lennénk. Akár még forgatásokat is láthatunk, ha szerencsénk van, de a közelben lévő Magyar-kút és a Kálvária-domb is csodás látványosság. Az édesszájúaknak a Gingalló Csokoládé Manufaktúra számít igazi látványosságnak. Itt nemcsak a csokoládé kóstolásának művészetét lehet megtanulni, de meg lehet ismerni a kézműves finomságok elkészítésnek menetét is. A Heimat Museum – a Német Nemzetiségi Tájház – a korabeli paraszti életet mutatja be a látogatóknak, de a régi pincesor és a helyi lovarda is remek programot jelent.

etyek bortúra

Etyek bortúra vagy mini üdülés?

Augusztus vége és július eleje között minden szombaton borjárat viszi a borkóstolásra vágyó gasztroturistákat Budapestről Etyekre. Az út során több pincét is érint a különjárat, ami a kóstolótúra végén – még aznap délután – vissza is szállítja utasait a fővárosba. Azok, akik saját autóval látogatnának el a helyszínre, a helyi, nívós apartmanokban, vendégházakban is kipihenhetik a borkóstolás fáradalmait.

Etyeki Piknik, nyitott pincék és bortúra

Amióta az ember bort készít a szőlőből, nagy becsben tartjuk ezt az italt, Magyarországon pedig különleges és fontos a borászat hagyománya. Etyek és környéke is híres a pincészeteiről, amelyek rendszeresen látogathatóak a nyílt napok alkalmával. Idén nyáron, július 1. és augusztus 31. között tartják a Nyitott pincék az Etyeki Gasztrosétányon elnevezésű programsorozatot, ahol nemcsak borokat, de pálinkát és sonkát is lehet kóstolni. Szeptember 4-5 között az Őszi Etyeki Piknik is várja a látogatókat. Az Etyeki Pikniket minden évszakban megrendezik, tehát évente négyszer is eltölthetünk egy-egy családias napot a borpincék között. Ilyenkor megízlelhetjük a helyi kézművesek által készített szezonális finomságokat is. A vendéglátó helyiségek pedig hagyományos és egzotikus ételekkel egyaránt várják a látogatókat.

Etyek látnivalók tekintetében gazdag repertoárral várja azokat a látogatókat, aki szeretnék egy kicsit maguk mögött hagyni a munkával teli hétköznapokat.