A Velencei-tó biciklivel egy délután alatt megkerülhető

Velencei tó biciklivel

A legjobb választás az aktív pihenéshez a Velencei-tó biciklivel való megkerülése, hiszen nem vesz igénybe sok időt és nem kell edzeni előtte hónapokat sem. A klasszikus Velencei-tó kör – kitérők nélkül – körülbelül 33 kilométer távot jelent, aminek során a kiindulóponthoz érünk vissza a túra végeztével. Ez a távolság kerékpárral egy délután alatt is letekerhető, nyugodt, kényelmes, 15 km/órás tempóban. Nem is érdemes rohanni, hiszen a Velencei-tó környéke számtalan látnivalóval büszkélkedik, amelyek mellett nem lehet csak úgy elsuhanni. Ezzel a sebességgel nagyjából 2 óra alatt meg lehet kerülni Magyarország harmadik legnagyobb tavát.

Kiépített kerékpárút teszi biztonságossá a Velencei tó biciklivel való megkerülését

Sok embernek az autóutakon való kerékpározás veszélyesnek tűnik, ezért is mondanak le rengetegen a biciklis túrázásról. A Velencei-tó körül azonban kiépített kerékpárutak várják az aktív pihenésre vágyókat. Ez a lehetőség maximális biztonságot ad a legbizonytalanabb bringázónak is.

Mehetünk saját kerékpárral, de bérelhetünk is egyet

Nem mindenki rendelkezik saját drótszamárral vagy nem viszi magával a nyaralásra. Számukra megoldást nyújthat erre a problémára a kerékpárkölcsönzés, aminek a Velencei-tó környékén komoly hagyománya van. Ezeket a bicikliket folyamatosan karbantartják és akár autós mentést is kérhetünk, ha valami probléma miatt nem tudunk haladni tovább. Ha a saját kétkerekűnkkel indulunk kirándulni, érdemes időben átnézni – akár kerékpárszervizben is – , nehogy útközben derüljön ki, hogy valami nem rendeltetésszerűen működik rajta.

bicikli bérlés Velencei-tó

Más programmal is kiegészíthető a Velencei tó körbe biciklizés

Ha nem csupán 2 órát szánunk a kerékpártúrára, több program közül is választhatunk az utunk során. Strandolhatunk, kenuzhatunk, de akár egy sárkányhajóba is beülhetünk evezni. A Dinnyés-fertő néven ismert, 6 négyzetkilométeres természetvédelmi területen megnézhetjük az itthon élő, védett orchideákat és találkozhatunk a helyi madárvilág tagjaival is.

Velencei tó kerülés kerékpárral – érdemes rákészülni

Bár az igaz, hogy a kerékpározást nem lehet elfelejteni, a kemény nyereg és a fizikai megerőltetés mégis sok lehet azoknak, akik évek, évtizedek óta nem ültek biciklin. Éppen ezért egy fél délutánt felölelő kerékpáros túrára mindenképpen érdemes felkészülni. Ugyan a Velencei-tó kerülés kerékpárral nem számít óriási kirándulásnak, mégis jó, ha előtte 1-2 héten át napi rendszerességgel biciklizünk, hogy hozzászokjunk. A felkészülés nemcsak fizikailag készíti fel a túrázót a megterhelésre, hanem segít abban is, hogy megoszthassuk a figyelmünket a közlekedés, a kerékpár kezelése és a környezetünk között. Így a Velencei-tó biciklivel való megkerülése közben nem maradunk le a környék csodás látnivalóiról sem és másnap nem kínoz majd az izomláz. A Velencei-tó biciklivel nem lesz megerőltető, mivel kevés emelkedőt tartalmaz. A teljes táv 90%-a sík terepen vagy lejtőn fut végig, de az egyes megállási lehetőségeknél is megpihenhetnek a kerékpáros turisták.