Ezek a legfőbb Dunaújváros látnivalók

Fejér megye délkeleti részén fekszik a térség egyik legvarázslatosabb települése és bizony bátran kijelenthető, miszerint Dunaújváros látnivalók és események tekintetében felveszi a versenyt még a jóval nagyobb városokkal is. Hazánk egyik legfejlettebb területe ez, így nem csak egyetemváros, hanem fontos kulturális és gazdasági központ is a régióban.

Már az ókorban lakott volt, itt állomásoztak a római katonák, melynek helyén az újkorban aztán Pentele néven mezőváros alakult. A 20. század közepétől kezdve aztán tudatos tervezés mellett fejlesztették iparvárossá. Egységes építészeti látképe a Dunaújváros látnivalók közé tehető, a szocmodern – és helyenként szocreál – miliő hazánkban egyedülállóan egységes módon található meg itt. Természetesen nem csupán a rendszerváltást megelőző építészeti jegyek sorolhatók a Dunaújváros látnivalók sorába, hiszen számtalan egyéb olyan helyszín is akad itt, amiért érdemes ellátogatnunk a Duna jobb partján fekvő településre.

Tartalmas szórakozást ígérnek a Dunaújváros programok

Amennyiben a Dunántúlon élünk, aránylag gyorsan megközelíthetjük a várost, ám ha messzebbről érkezünk, akkor feltétlenül érdemes átgondolnunk, melyik időszakot is válasszuk a látogatásra. Szép számmal akadnak ugyanis olyan időpontok, amikor nem csupán a már jól megszokott Dunaújváros látnivalók várnak minket, hanem különleges eseményeken is részt vehetünk. Ilyen például az immáron 12. alkalommal megrendezett Kolbászfesztivál is, amelyre a Mondbach-kúriában kerül sor, hagyományosan február utolsó hétvégéjén.

Ugyancsak híres a Dunaújváros látnivalók sorában a Halfesztivál, melynek a varázslatos Szalki-sziget ad otthont, a március 15-i hosszú hétvégén. A bátrabbak próbára is tehetik magukat, hiszen a szombati nap egy halfőző versenyt is rendeznek. A zene, a kultúra és a szórakozás jegyében telik a négy napos Ambrózia fesztivál is, június közepén. Itt a fiatalok és az idősebbek egyaránt megtalálják a magyar könnyűzenei fellépők közül a hozzájuk legközelebb álló zenekart. Természetesen a Dunaújváros programok elmaradhatatlan részét képezi a 30. Rockmaraton, aminek szintén a Szalki-sziget ad otthont, július 11-15. között. Érdemes tehát úgy időzíteni látogatásunkat, hogy valamely esemény beleessen ott tartózkodásunkba, persze akár minden programon is részt vehetünk, biztosan nem bánjuk majd meg azt sem, ha így döntünk.

Magával ragadnak a Dunaújváros látnivalók

Nem fognak azonban csalódni azok sem, akik a különleges épületek rajongói, netán kulturális, történelmi érdekességek megtekintésére vágynak. Az Acélszobrász Alkotótelep és Szoborpark a Dunaújváros látnivalók egyik legkülönlegesebbje, hiszen az országban egyedülálló műalkotások kaptak itt helyet. A Duna-part, Alsó sétányán érhető el és ha a városban járunk, mindenképpen szánjunk rá egy órát, hogy megcsodáljuk az itt látható szobrokat. Ugyancsak kiváló kirándulási lehetőséget jelent a Római Kőtár és Romkert meglátogatása.

A környék néprajzi és történeti emlékanyagát fogja össze a Dunaújváros látnivalók egyik legimpozánsabbja, az Intercisa Múzeum. Természetesen vallási épületek is szép számmal lelhetők fel a városban. A vörös téglából épült, modern kinézetű Evangélikus templom a Dunaújváros látnivalók közt is kiemelkedő, hiszen már messziről vonzza a látogatók tekintetét. Szintúgy futurisztikus benyomást kelt a Baptista templom, ellenben a klasszikus, 17. századi alapokkal rendelkező Görögkeleti Szerb Templommal. A legnagyobb múltra azonban az Óvárosi Szentháromság templom tekint vissza, így utunk során ennek felkeresését sem szabad kihagynunk. A Fejér megye programok közül ezek méltán rendkívül népszerűek.

A nagyközönség előtt is nyitva áll a Dunaújváros jégcsarnok

Már 1956-ban korcsolyapályaként üzemelt, aztán 1973-ban, az országban vidéken elsőként nyílt meg a Dunaújváros jégcsarnok a városban. Ekkor a pálya mérete még csak 12 méter hosszú és 11 méter széles volt, ezt aztán 1967-ben egy átfogó átalakítás keretében kibővítették. A komplexum azóta is hatalmas népszerűségnek örvend és a Dunaújváros látnivalók közül az egyik leglátogatottabb.

Amennyiben épp nem rendeznek mérkőzést, akkor a nagyközönség is használhatja a pályát, azonban mindenképpen érdeklődjünk előre. Jól látszik tehát, hogy a Dunaújváros látnivalók mindenki számára tartogatnak élményeket és a város kiváló úticélt jelent akár a nagycsaládosok számára is. Ne felejtsük el azt sem, hogy Budapest kellő közelségre van, így a programlehetőségeket könnyedén kibővíthetjük. Legyünk azonban nagyon körültekintőek a tervezés fázisában és ne hagyjunk ki egyetlen fontos helyszínt sem kirándulásunk alkalmával.