A Károlyi kastély felkeresése páratlan élmény az egész családnak

Hazánkban rengeteg gyönyörű állapotban fennmaradt műemléki épület található, ám ezek közül is több szempontból kiemelkedőnek tekinthető a fehérvárcsurgói Károlyi kastély. Az alig 2000 fős település Fejér vármegye vadregényes részén található, nem messze Székesfehérvártól. Ide érkezve nem is gondolnánk, milyen varázslatos látványvilág tárul majd a szemünk elé ezen a 40 hektáros területen. 

Látogatásunkat az év bármely időszakára ütemezhetjük, hiszen a Károlyi kastély folyamatosan nyitva áll az érdeklődők előtt. Ugyanakkor mégis érdemes úgy terveznünk az ottlétünk időpontját, hogy az kellemes időjárási körülmények közt történjen. Tudniillik az eklektikus, illetve klasszicista stílusú épületegyüttes bejárása mellett feltétlenül kiemelt figyelmet érdemel a Károlyi kastély parkja is. Noha ez a terület a 20. században is igen impozáns volt, pályázati segítséggel az elmúlt években egy teljes körű felújításon esett át. Ennek köszönhetően megtörtént a tó rekonstrukciója és a hidak, pihenőhelyek felújítása is, így vált ez a helyszín a Székesfehérvár környéki látnivalók egyik legnépszerűbbjévé.

A látványvilág Ybl Miklós keze munkáját is dicséri

A Károlyi kastély története annak ellenére is rendkívül színesnek mondható, hogy a kivitelezés csak a 19. század közepén kezdődött meg. A birtok a 17. században még eredetileg a Habsburg családhoz tartozott, majd rögös utat bejárva, végül a Károlyi család megvásárolta a területet. A nagyszabású tervek megvalósítása hét évet vett igénybe és a kor szellemének megfelelően a legkiválóbb szakembereket bízták meg a feladattal.

A folyamatot az a Henrich Koch vezényelte, akinek a tervei alapján a Budapest belvárosában található Károlyi-palota felújítása is zajlott. A neves építész ekkoriban Bécsben élt, így a munkálatok során őt Ybl Miklós képviselte, aki aktívan részt is vett a tervezési folyamatokban. Az egy emelettel rendelkező, tornyos, klasszicista stílusú Károlyi kastély egész a 20. század elejéig megőrizte eredeti formáját. Ekkor a barokk hatású módosítások alapjaiban változtatták meg a homlokzat összképét, a változtatások közül pedig a könyvtárterem kialakítása volt a legnagyobb hatással.

Végül majdnem az enyészeté lett a Károlyi kastély

A második világháborút követően a családtól elvették az épületegyüttest és a teljes területet. Egy évvel később már a Fővárosi Gázművek üdülőjeként használták, ez pedig komoly hatással volt az állapotára, amely évről évre folyamatosan romlott. A Károlyi kastély az ötvenes évek elejétől előbb menekült-, majd nevelőotthonként funkcionált, a karbantartására azonban egyáltalán nem szenteltek figyelmet, így harminc év elteltével szerkezetileg már annyira rossz állapotban volt, hogy ki kellett üríteni.

Másfél évtizeddel később szerencsére a Műemlékek Állami Gondnokságának fennhatóságába került és a szervezet a Károlyi József Alapítvánnyal együttműködve célként tűzte ki a Károlyi kastély teljeskörű felújítását. A következő időszakban ez meg is történt és napjainkban már újfent kifogástalan állapotokkal találkozhatunk, amikor ide látogatunk.

Kétségkívül ez Fejér megye kastély a legizgalmasabb mind közül

Noha a közelben mintegy 40 hasonló műemléképület található, ha csak egyetlen egy felkeresésére van időnk, akkor az mindenképpen a Károlyi kastély legyen. Egy gyönyörű tavaszi, vagy őszi időpont tökéletes erre a kalandra, hiszen a park ekkor mutatja legcsodálatosabb arcát. Ugyanakkor, ha vonzanak minket a kulturális programok, úgy érdemes ütemezni az időpontot, hiszen jó néhány ilyennek ad otthont az épületegyüttes.

A márciusban megrendezett éves konferencián kiváló előadásokat hallgathatunk meg, külföldi szakértők tolmácsolásában. Valódi különlegességnek számít az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok, amire minden év tavaszán kerül sor a Fejér megye kastély területén. A zenekedvelők számára a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál tartogatja a legtöbb élményt, ám emellett is rendszeresek a különféle koncertek, természetesen elsősorban klasszikus vonalon. A Károlyi kastély emellett állandó kiállításokkal is rendelkezik, melyekhez akár tárlatvezetést is igénybe vehetünk.

Ne hagyjuk ki a Fehérvárcsurgó látnivalók megtekintését sem

Amennyiben utazásunk során elegendő szabadidőnk marad, feltétlenül keressük fel a környék egyéb nevezetességeit is. Noha a település maga nem túlságosan nagy, Fehérvárcsurgó látnivalók tekintetében egy kiváló úti célnak tekinthető.

Itt található például a Gajavölgy, ami egy könnyed délutáni túrázáshoz tökéletes helyszín. Szintúgy érdemes meglátogatni a gróf Károlyi Gyula által alapított vadasparkot is, miképp a 17.-18. században épült templomok is lélegzetelállító látványt nyújtanak. A környéken tehát bőven találunk a Károlyi kastély mellett is olyan nevezetességeket, amelyek felkeresése örök emléket jelent az egész család számára.