Dinnyés látnivalók: Várpark

dinnyés látnivalók

Dinnyés látnivalók szempontjából 2014 óta válik egyre inkább Magyarország egyik leglátványosabb célpontjává, ezt a világ egyetlen kastélyparkjának köszönheti, amely 2018, 2019 után 2020-ban ismét Guinness-rekorder lett.

A kastélyparkban a kastélyok kicsinyített másolatai találhatók, amelyeket az eredeti társaiknak megfelelő építőanyagokból, például fából, kőből, téglából, rudakból és sárból építettek. Ezek magyar várak, amelyek ma már eredetiben romokban hevernek. A kastélyparkban egy ösvényt alakítottak ki. Ezen Magyarország régi, egykori térképe mutatja, hogy a kis várak pontosan ott épültek, ahol a valóságban az eredetijük van. Alapos kutatást követően rekonstruálta őket, hogy a látogatók úgy láthassák, ahogy fénykorukban voltak. Az utat királyok és fejedelmek emlékoszlopai veszik körül.

Ha Dinnyés látnivalók, akkor Kastélypark

Kinek köszönhetjük a Dinnyés Várparkot? A különlegesség alapítója és tulajdonosa Alekszi Zoltán, aki gyermekkori álmát valósította meg azzal, hogy saját birtokán létrehozta a kastélyparkot. Az autodidakta várépítő gyerekkorában saját kastélyt szeretett volna, mint amilyen az egri volt. Felnőttként rájött, hogy ezt nehéz megvalósítani. Ám nem adta fel az álmát. Így hozta létre a kastélyparkot sok, kis, középkori magyar kastéllyal.

Mivel a várépítő szakma manapság nem túl keresett, ezért nincsenek várépítő karok vagy tanfolyamok. Így kénytelen volt autodidakta módon, saját maga tanulta meg a kastélyépítés fortélyait és csínját-bínját. Sok órába és sok erőfeszítésbe telt, mire a falépítéstől kezdve a legbonyolultabbakig megtalálta a megfelelő technikát. Szinte mindent egyedül csinál. Utánajár, hogyan néztek ki egykor a kastélyok, beszélget régészekkel, ásatásokat látogat meg, egyedül finanszírozza a várak építését, és egyedül is építi azokat. A Dinnyés látnivalók leghíresebbében tehát korhű és precíz munkákkal találkozhat.

Szabadtéri múzeum az Árpád-kori rekonstruált épületekkel

A kis kastélyok mellett 2019-ben egy szabadtéri múzeumot is építettek egy XI. századi rekonstruált fatemplommal, kovács, kőműves, fazekas és egyéb műhelyekkel, valamint gazdasági épületekkel. A templom magyar oltárán Magyarország alapítója, Szent István, a Szent Szűz és Szent László látható. A templomban magyar szentek szobrai is megtalálhatók. A szabadtéri múzeum mellett egy eredeti méretben rekonstruált szekérvár is található, amelyek a magyar földosztás idején épültek. Szekérvárakat már az ókorban is építettek, de a husziták is előszeretettel használták őket katonai taktikájukban.

A Dinnyés várkert rendeltetése

A kastélypark célja nemcsak az, hogy örömet szerezzen a gyerekeknek és a felnőtteknek, hanem az is, hogy megőrizze és megmentse az egykori értékeket, ápolja a hagyományokat és támogassa a kisgyermekek oktatását az óvodásoktól az iskolásokig. A régi mesterségeket, mint a fazekasságot, a nemezelést, a bőr megmunkálását is bemutatják előzetes kérésre.

Amikor megteheti, mindenképpen látogasson el Dinnyés látnivalók zászlóshajójához, az egyetlen és egyedülálló dinnyési várparkba, a háromszoros Guinness-győztes különlegességhez.