Mire jó a tiszta méhpempő?

Mire jó a tiszta méhpempő?

A méz és a propolisz jótékony hatásairól már mindenki hallott, viszont azt, hogy mire jó a méhpempő, már kevesebben tudják. Pedig a másik kettőhöz képest ez igazi szuperélelmiszer, ami a testünk minden porcikájának hasznára válhat.

Köztudott tény, hogy a méhek roppant fontos szerepet töltenek be a földi élet megőrzésében. Egyes elméletek szerint, ha kipusztulnak, a bolygó 4 éven belül kopár pusztasággá válhat és az emberiség sorsa is megpecsételődik. Ugyan más rovarok, sőt, egyes denevérfélék is képesek beporzó feladatot ellátni, de a munka dandárját a méhek végzik el, segítségükkel jutunk mi is növényi táplálékhoz. Egyetlen apró rovar több száz virágot tud felkeresni 1 nap alatt, de a méhek élete igencsak törékeny. Érzékenyek a klímaváltozásra, a növényvédő szerekre és azzal sem tudnak mit kezdeni, ha a megszokott növényeket a mezőgazdálkodás során, bizonyos szempontokat követve lecserélik a gazdák. Sok méhész itthon tájvédelmi körzetekben tartja a méhcsaládjait, hogy elkerüljék a vegyszerezett területeket. Ezek a vegyületek ugyanis nemcsak a méhek életére veszélyesek, de a méz és méhészeti termékek, például a méhpempő minőségét is károsan befolyásolják. De vajon mire jó a méhpempő?

Mire jó a tiszta méhpempő

A kaptárban minden kincset ér, de a tiszta méhpempő a legértékesebb

Az emberek általában a méz miatt beszélnek a méhekről, ebből is fogy a legtöbb a méhészeti termékek közül. Sokan azonban nem is tudják, hogy mire jó a méhpempő. Pedig ez a vajszínű, gyöngyházfényű anyag rengeteg tápanyagot és biológiailag aktív vegyületet tartalmaz. Már fél gramm is rendkívül értékes belőle. Érdekes módon, az összetevők – fehérje, cukrok, vitaminok, zsírsavak, enzimek, prohormonok, aminosavak és ásványi anyagok – a tiszta méhpempő egyharmadában vannak jelen, az anyag kétharmada ugyanis víz. Maga a méhpempő, ellentétben a mézzel és a virágporral, elsőre meglehetősen kellemetlen ízű, hiszen néhány összetevője miatt savanyú, enyhén csípős, fanyar aromája van, amit idővel meg lehet szokni. Szerencsére, amint a nyelv alá kerül – ahogyan használni kell -, gyorsan eloszlik ez a rossz íz.

A méhpempő fogyasztása kimondottan ajánlott

Ahogy már említettük, a méhpempőben rengeteg vegyület és hatóanyag megtalálható, így a hatása is igen széles. Egyes kutatások szerint, ebből a különleges elegyből az emberi szervezet képes előállítani olyan hormonokat, amelyekben hiányt szenved és ez kihat az egészségére is. Krónikus fáradtság vagy alváshormon – más néven melatonin – termelődési problémái esetén a méhpempőben lévő prohormonok segíthetnek helyreállítani az egyensúlyt. Energetizálják a szervezetet és a melatonin szintjét is a megfelelő szintre emelhetik, ezáltal biztosítottá válik a kielégítő pihenés. A méhpempő ezen kívül segíthet normalizálni az inzulin termelődését cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén.

Tiszta méhpempő

A termékenységre és az immunrendszerre is jó hatással lehet a tiszta méhpempő

Ha valaki egy nőtől azt kérdezi, mire jó a méhpempő, az első, amit hallani fog tőle az, hogy támogatja a termékenységet mindkét nemnél. Férfiaknál ugyanis javíthatja a tesztoszteron termelődését, nőknél pedig a petefészek működésére képes hatni. Ez a hatása szintén a már említett hormontermelő képességet javító összetevőinek köszönhető. A méhpempő olyan különleges vegyületet is tartalmaz, ami antibakteriális, gomba- és vírusölő hatással van felruházva. Ez a 10-HDA, vagyis a 10-hidroxi-1-deceonic sav, ami javíthatja az immunrendszer működésének hatékonyságát a kórokozókkal szemben és a káros szabadgyökök ellen is felveszi a harcot.

Az ízületekre és az agyra is pozitív a hatása

A méhpempő fogyasztása hozzájárulhat a koncentráló képesség és a memória javításához is, hiszen acetilkolint, egyfajta ingerület-átvivő anyagot tartalmaz, ami az emberi agyban is megtalálható. Egyes vizsgálatok szerint az agy degeneratív folyamatait is befolyásolni tudja. Az acetilkolinból egyébként az emberi szervezet kolint állít elő, ami pedig a máj egészséges működését segíti elő. Az ízületi gyulladások vagy porckopások, illetve reumatikus megbetegedések kezelésére is ajánlják a méhpempő fogyasztását. Egyes kutatások szerint, ha pantoténsavval kombinálják a méhpempő szedését, a mellékvese által termelt természetes gyulladásgátló hormon, a kortizon, valamint a pantoténsav szintje megemelkedhet a vérben. Ennek hatására pedig lelassulhat az állapotromlás.

Mire jó a tiszta méhpempő

A tiszta méhpempőt szintetikusan nem lehet előállítani

A tiszta méhpempőt a fiatal dolgozó méhek állítják elő. Tulajdonképpen nem más, mint a garatmirigy váladékuk, amivel a frissen kikelt méheket táplálják életük első 3 napjában. A királynő az egyetlen, aki egész életében kizárólag méhpempőt fogyaszt. Ez az egyetlen tápláléka, ez biztosítja számára a szükséges mértékű szaporodóképességet és növeli meg a méretét azért, hogy fent tudja tartani a kaptár egyedszámát. A tiszta méhpempő 150-nél több összetevőt tartalmaz és komplexitását mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a mai napi nem tudták szintetikusan, laboratóriumi körülmények között előállítani.